Denník N

Aj z odpadu môže byť umenie

Illah van Oijen a Andrea Ďurianová vytvorili z nepotrebného odpadu šperky. Foto - Michal Líner
Illah van Oijen a Andrea Ďurianová vytvorili z nepotrebného odpadu šperky. Foto – Michal Líner

V bratislavskej Novej Cvernovke bude v piatok a sobotu prebiehať festival súčasného umenia o ekológii, udržateľnosti, zelenej architektúre a recyklácii.

Keď začínali s rekonštrukciou budovy bývalej školy na kreatívne a kultúrne centrum, architekti odhadli, že im na dvore vyrastie asi tristo kubických metrov nepotrebnej sute. Zdalo sa im to dosť veľa, no výsledné množstvo tento predpoklad ďaleko presiahlo. „Dnes tu máme suť v objeme asi 1300 metrov kubických a uvažujeme, čo s ňou,“ hovorí Viliam Csino, jeden z iniciátorov kreatívneho centra.

Bežný postup by bol jednoduchý: zavolať firmu, ktorá sa na to špecializuje a nechať suť odviezť z pozemku, zaplatiť nemalú čiastku a je to vybavené. „To sme aj urobili, cena vychádzala na 45-tisíc eur, no najmä nás odradil fakt, že by tá suť mala skončiť niekde v zemi za Pezinkom. Nezdalo sa nám to ako najlepšie riešenie, keďže sami sa intenzívne zaoberáme otázkami ekológie a rozmýšľame nad tým, akú stopu za sebou zanechávame,“ dodáva Csino.

Keďže vznikli ako ateliéry kreatívcov, rozhodli sa pristúpiť k tomuto problému invenčne – v piatok a sobotu bude v Novej Cvernovke festival Nasuti. Okrem inštalácií a performance umelcov ponúka aj rôznorodé prednášky na tému udržateľnosti, zelenej architektúry či odpadového hospodárstva.

„Táto suť je na dvore Novej Cvernovky neprehliadnuteľná, tiež som počula rôznorodé názory na to, čo by sme s ňou mali robiť – no z mojej pozície kurátorky ma tiež zaujímalo, ako by sa k tomuto problému postavili umelci, či umenie tiež nemá nástroje na iniciovanie zmien ak ide o ekologickejší prístup k životu alebo či, naopak, nie je samo príliš neekologické,“ hovorí Diana Klepoch Majdáková, kurátorka umeleckého programu Novej Cvernovky a autorka projektu.

Sochárka Lucia Ľuptáková pôsobiaca striedavo na Slovensku a v Holandsku vytvorila zo sute rozmernú inštaláciu príznačne nazvanú V suti. Do kopy stavebného odpadu sa dá vojsť úzkou bránou. Foto – Michal Líner
Autori festivalu mysleli ekologicky aj pri príprave plagátov – použili totiž staré plagáty z tlačiarne, do ktorých nápisy vyrezávali a ohýbali. Autorom plagátu je Braňo Matis. Foto – Michal Líner

Niektorí autori začali pracovať už vopred, napríklad sochárka Lucia Ľuptáková vytvorila doteraz asi svoje najväčšie dielo. „Bagre som doteraz pri tvorbe diela ešte nikdy nepoužila, to je pravda,“ hovorí so smiechom. Vďaka jej prístupu môžete do kopy sute vojsť prostredníctvom úzkej vstupnej brány. Vnútri vás čaká prekvapivo intímny priestor, hoci okolo sa týči kopa nepotrebného materiálu.

Počas dvoch dní sa predstavia aj ďalší domáci a zahraniční umelci: Polonca Lovšin (SI), performer Tomasz Szrama (PL-FIN), sochár Lubo Mikle (SK), performer Mads Floor Andersen (DK), architekt Juraj Hariš, dizajnérka Andrea Ďurianová spolu s Illah van Oijen, ktoré vytvorili špeciálnu kolekciu šperkov z recyklovaného odpadu.

Pripravený je aj program pre deti, vytvoriť si budú môcť napríklad aj vlastný Hmyzodom a naučia sa viac o potrebe a výskyte hmyzu v našom okolí, ale aj o tom, koľko energie a materiálu sa skrýva za vecami dennej spotreby. Celý program nájdete na webe Novej Cvernovky.

„Je jasné, že festival a umenie nám v praktickom rozmere so suťou nijako nepomôže, má však ambíciu priniesť rôzne nové pohľady a nápady týkajúce sa udržateľnosti a ohľaduplnosti voči planéte, ktorými sa môže inšpirovať ktokoľvek,“ hovorí Diana Klepoch Majdáková.

A napokon možno naozaj dôjde aj k praktickému riešeniu, architekt Juraj Hariš z ateliéru 2021 už totiž začal experimentovať so suťou spôsobom, ktorý by ju mohol premeniť na nejakú novú stavbu. Svoje zámery však predstaví až osobne počas dvojdňového festivalu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie