Denník N

tl;dr: Prečo nehovoriť tučným ľuďom, že sú tuční

Dnešné zaujímavosti zo zahraničnej tlače.

Ohrozené zvieratá v metre. Mona Chalabi našla spôsob, ako nám priblížiť, ako veľmi sú niektoré zvieratá ohrozené vyhynutím: nechala ich cestovať v metre. (The Guardian)

Drahý Winston.

Tvoj otec a ja sme viac znepokojení, ako sa dá vysloviť, že nemôžeš pristúpiť k skúškam… Robíš nás veľmi nešťastnými – mali sme pri tebe toľko nádejí a boli sme takí hrdí – a teraz je všetko preč.

List pre 15-ročného Winstona Churchilla od jeho matky komentujúci jeho školské výsledky. (The Atlantic)

Prečo nehovoriť tučným ľuďom, že sú tuční. Huffington Post má veľký text so zhrnutím aktuálnych poznatkov o obezite. „Nikdy som ešte nepísal článok, kde by toľko mojich zdrojov plakalo počas rozhovoru a preverovali si dvakrát aj trikrát, či naozaj neprezradím ich meno,“ píše autor. Najzaujímavejšie z textu:

  • psychická trauma a stigmatizácia kvôli tučnote sú pravdepodobne pre zdravie človeka ešte škodlivejšie, ako samotná jeho obezita. Tuční ľudia sú navyše jediná stigmatizovaná skupina, ktorej členovia si ani navzájom nevedia poskytnúť podporu – navzájom sú k sebe rovnako krutí, ako sa k nim správajú ostatní.
  • 95 až 98 percent pokusov o chudnutie sa nepodarí, dve tretiny ľudí, ktorí schudnú, sa neskôr vrátia na pôvodnú váhu. Hlavnou príčinou je, že metabolizmus človeka sa po schudnutí dramaticky spomaľuje – pri strate váhy o 3 percentá sa spomalí až o 17 percent. „Zostať schudnutý znamená bojovať so systémom regulujúcim energiu v tele a zápasiť s hladom každý jeden deň po zvyšok života.“
  • podobne ako pri drogách či fajčení, kampane typu „skrátka povedzte nie“ apelujúce na pevnú vôľu a zahanbujúce ľudí skôr zhoršujú ako riešia problém,

    Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

tl;dr zo zahraničnej tlače

Svet

Teraz najčítanejšie