Denník N

STU otvorila vedecké zážitkové centrum

Boli sme vo Výskumnom centre používateľského zážitku UX@FIIT. FOTO N - Vladimír Šimíček
Boli sme vo Výskumnom centre používateľského zážitku UX@FIIT. FOTO N – Vladimír Šimíček

V Bratislave otvorili vedecké centrum pre štúdium zážitku z práce so softvérovými, mobilnými a multimediálnymi aplikáciami. V našom priestore ide o raritu, svetovým unikátom je učebňa pre dvadsať účastníkov.

Prvýkrát v živote som stal súčasťou vedeckého experimentu. Prišiel som do miestnosti výskumného centra, usadil sa za počítač a začal riešiť jednoduchú úlohu – na stránke Medzinárodnej federácie ľadového hokeja (iihf.com) som mal zistiť, ktorý hráč na tohtoročnom šampionáte v Česku strelil zatiaľ najviac gólov.

Kto vsietil najviac gólov?

Experiment si môžete urobiť aj vy. Odpovedáte, že ide o Taylora Halla z Kanady a Filipa Forsberga zo Švédska? Je to správna odpoveď, obaja hráči skórovali zhodne štyrikrát.

Znamená to tiež, že ste šikovnejší ako ja.

Obaja hokejisti síce dali rovnaký počet gólov, ale v tabuľke IIHF je Hall na prvom mieste, pretože nazbieral celkovo až 6 bodov, zatiaľ čo Forsberg je o poznanie nižšie, až na 4. pozícii s 5 bodmi. A to ma poplietlo – Forsberga som si jednoducho nevšimol.

Snímka obrazovky (20)

Reprofoto – IIHF

Výskumné centrum používateľského zážitku UX@FIIT

Tento jednoduchý experiment som si vyskúšal v novom Výskumnom centre používateľského zážitku UX@FIIT (User eXperience, UX), ktoré dnes slávnostne otvorila Fakulta informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity v Bratislave (FIIT STU).

S technológiami, ktoré tam majú k dispozícii, budú zadávatelia schopní optimalizovať svoje webové stránky a aplikácie tak, aby boli uživateľsky čo najviac prístupné a prehľadné. Inými slovami, aby som sa v nich dokázal vyznať a orientovať napríklad aj ja.

Vybudovanie centra trvalo zhruba tri roky a stálo 420-tisíc Eur. Má slúžiť na výskum v oblasti použiteľnosti a príťažlivosti softvérových, mobilných a multimediálnych aplikácií. Dodávateľom riešenia bola spoločnosť Softec.

ja

Vo vedeckom centre UX@FIIT. Foto N – Vladimír Šimíček

Kam sa pozerám?

Hlavným objektom nášho výkumu je človek. A my študujeme, ako sa správa, keď pracuje s technológiami,“ povedala profesorka Mária Bieliková z FIIT STU.

Pri práci na webe zanechávame určité stopy. My ich zbierame a vyhodnocujeme – napríklad to, kam sa pozeráme, ako hýbeme myškou, ako píšeme na klávesnici, na čo klikáme. Snažíme sa odhadovať, čo by pre človeka mohlo byť užitočné tak, aby mal pri práci lepší výkon a aby ho vec, ktorú robí, viacej zaujímala. Pri tom je mimoriadne dôležitý náš zrak,“ dodala.

Keď som sa pozeral na stránku IIHF a plnil svoje zadanie, pod obrazovkou bol takzvaný „eye tracker“, zariadenie, ktorý zaznamenávalo môj pohyb očí po stránke. Prístroj dokáže urobiť tristo snímok za sekundu. „Pracuje to na takej úrovni, že vieme rozpoznať písmenká, na ktoré sa človek na obrazovke pozerá,“ povedala Bieliková.

Vďaka tomu sú vedci schopní presne rekonštruovať to, ako so stránkou alebo aplikáciou pracujeme. Dokážu napríklad vytvárať rôzne mapy podľa toho, kam sme sa dívali najdlhšie a kam naopak vôbec, vysvetlil pre Denník N Jozef Tvarožek z FIIT STU.

jaaaaaaaaaaaaaa

Vo vedeckom centre UX@FIIT. Foto N – Vladimír Šimíček

Praktické využitie

Výskum má presah do praxe. Na základe takýchto dát podľa Bielikovej dokázala jedna letecká spoločnosť optimalizovať vzhľad svojej stránky a výrazne tak zvýšiť svoj obrat.

Vedci si od zariadenia sľubujú, že pomôže vylepšiť aj vzdelávací proces. S jeho pomocou by bol napríklad učiteľ schopný zistiť, ktoré pasáže v učebniciach žiaci a študenti preskakujú alebo na ktoré sa musia opakovane vracať, aby ich lepšie pochopili.

Nejde len o zrak

Technológia je doplnená aj o hĺbkové kamery pre záznam základných ľudských emócií, ako je radosť alebo smútok a ďalšie prístroje, napríklad na záznam vodivosti kože alebo EEG. „Eye tracker meria aj dilatáciu (rozšírenie, pozn. red.) zreničky. Ak je niekto v strese, zrenička sa zväčší,“ dodáva Bieliková.

Zariadenie je tak schopné zbierať obrovské množstvo dát a s ich pomocou vytvárať komplexný obraz o celkovom dojme človeka pri používaní tabletu, počítača alebo pozeraní televízie.

jaaaa

Vo vedeckom centre UX@FIIT. Foto N – Vladimír Šimíček

Svetový unikát

Podobných vedeckých laboratórií je vo svete niekoľko, ale to na FIIT STU má aj svoj svetový unikát. Je ním druhé pracovisko centra, ktoré umožňuje skúmať používateľský zážitok naraz až u dvadsiatich ľudí.

Výrazne sa tým skracuje čas potrebný na zber dát pre overenie výskumu, ktorý v iných laboratóriách prebieha s používateľmi po jednom. Dôležité je, že toto pracovisko umožňuje vykonávať používateľské štúdie viacerých účastníkov za rovnakých podmienok,“ uvádza sa v správe FIIT STU.

„Týmto sa nové výskumné centrum na FIIT STU zaraďuje nielen medzi najlepšie vybavené laboratória v stredoeurópskom regióne, ale aj medzi najpokrokovejšie pracoviská vo svete,“ píše FIIT STU.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie