Denník N

Trnave nevyšla každá druhá prihrávka, na bránku vystrelila raz. Funguje to, nie je to výborné?

Foto - tasr
Foto – tasr

Pokiaľ ide o slovenský futbal, sotva existoval lepší rok ako 1969. Slovan zvíťazil vo finále Pohára víťazov pohárov nad Barcelonou a Trnava to dotiahla až do semifinále vtedajšej Ligy majstrov. Hrala proti Ajaxu, v Amsterdame prehrala 0:3 a doma po obrovskom – nakoniec márnom – boji vyhrala 2:0. Vypadla.

Lepšie to už nebolo a ani nebude. Do semifinále Ligy majstrov sa dnes nedostane ani Paris Saint-Germain, nie ešte Trnava. Kvalitatívny (a finančný a tak ďalej) rozdiel je obrovský, svet sa otvoril, za kluby už nehrávajú len najlepší hráči v republike. Trochu sa žiada hovoriť o stratifikácii.

Ale v roku 1969 bol (česko)slovenský futbal medzi najlepšími.

Góly sú, s dovolením, podstatné

Uplynulo 50 rokov, a tak spoľahlivo môžeme hovoriť, že je to už len história. Európske sezóny slovenských klubov sa začínajú v polovici júla a zväčša sa končia ešte pred nástupom do školy. Zmenili sa očakávania: z pohárových zápasov sa stali príjemné kratochvíle počas horúcich letných večerov, na jeseň väčšinou nenasleduje nič.

Ak by to bolo inak, Trnava by novú sezónu nezačala v prvom predkole Ligy majstrov proti Zrinskému Mostaru ešte v čase, keď sa hrali majstrovstvá sveta. Neopakovala by sa mantra o tom, ako je každý súper favoritom, to je však práve ono: v každom jednom zápase bol favoritom súper, zápasov bolo zatiaľ deväť a súperi piati – a Trnava vyhráva.

A tak hovoria o tom, že pred päťdesiatimi rokmi to akosi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska liga

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie