Denník N

Autentický mier je dobro, ktoré niečo stojí

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Mier dokáže zabezpečiť aj diktátor. Dobrá spoločnosť však stojí a padá na troch pilieroch – popri mieri sú to aj sloboda a spravodlivosť. Treba byť pripravený brániť ich.

Autor je verejný teológ

Vzhľadom na to, že mier je jedným z hlavných cieľov politiky, základným pilierom dobrej spoločnosti a nevyhnutnou podmienkou ľudského blaha, môže sa javiť ako prekvapujúce, ako málo pozornosti každoročne venujeme dnešnému (21. 9.) Medzinárodnému dňu mieru. Viac ako prekvapujúce je to však pochopiteľné – hrôzy súčasných vojen sa väčšiny z nás priamo nedotýkajú a zverstvá tých minulých sa zdajú príliš vzdialené. Absencia skúsenosti vojnového utrpenia akosi prirodzene zvádza k považovaniu mierového stavu za samozrejmosť.

Sviatky sú okrem iného príležitosťou na zastavenie a pripomínanie si – v tomto prípade aj ošúchanej pravdy, že mier si treba vážiť a nie je možné ho uchovať prostredníctvom idealistických predstáv, zbožných prianí či papagájovania vznešených sloganov. Vydobytie a zachovanie autentického mieru vyžadujú záväzok, úsilie a obete. Mier je dobro, ktoré niečo stojí.

V sídle OSN sa 21. septembra rozozvučí mierový zvon a posolstvo „Long live absolute world peace“ (Nech žije úplný svetový mier) nám znovu pripomenie nielen silu vznešených ideálov, ale aj ľudskú neschopnosť ideály dosahovať. Vojny sú prítomnou realitou na mnohých miestach našej planéty a neoddeliteľnou súčasťou ľudských dejín. Aj my dnes žijeme v povojnovom a pravdepodobne aj predvojnovom období – našou úlohou je čo najviac predlžovať medzivojnové obdobie a udržovať autentický mier.

Nad myšlienkou, že by v Európe či dokonca na území Slovenska mal byť opäť niekedy vojnový stav, vyriekame

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie