Denník N

Fico chce z demokratickej brzdy urobiť plynový pedál svojej kariéry (udalosti týždňa)

Radičová, Štrasser, Bezák, Koščová Stach a Goda vyberajú udalosť, prešľap i podcenený moment uplynulého týždňa.

Iveta Radičová, bývalá premiérka

Prešľap týždňa

Krach Lehman Brothers pred 10 rokmi znamenal celosvetový šok vo svete financií. Skolabovala svetová ekonomika, nastúpilo masívne zadlžovanie, nezamestnanosť, pokles životnej úrovne.

Experti hovoria: nové prijaté regulatívy bánk sú pozitívnym výstupom krízy, kríza takéhoto rozsahu sa už nezopakuje, nutné sú len isté korekcie.

Experti hovoria: banky neboli nikdy také silné ako dnes, bohatí neboli nikdy takí bohatí. Spolu s úspornými opatreniami vlád a slabým rastom miezd rok 2008 spochybnil liberálnu demokraciu a trhovú ekonomiku, efektívnosť otvorených hraníc a schopnosť politikov znížiť nerovnosti. Frustrácia vedie k požiadavke posilnenia národnej identity, neliberálnych režimov.

Experti hovoria: blíži sa nová kríza, nemáme dostatočné regulatívy voči bankám a finančným inštitúciám.

Experti hovoria: finančná kríza oslabila dôveru k politickému a ekonomickému establišmentu.

Experti hovoria: politici zvládli medzinárodnou spoluprácou reagovať a regulovať krízu a vytvoriť ochranu pred ďalším šokom. Národná suverenita ani protekcionizmus nie sú nástroje na zvládnutie prípadných ohrození.

A Záhoráci hovoria: Jak tomu môžete rozumieť vy, keď experti ledváj!

Udalosť týždňa

V Salzburgu sa konal samit EÚ. A to je všetko, čo o ňom má zmysel napísať.

Podcenená udalosť

Politika nás baví, máme ju radi a máme o ňu na Slovensku veľký záujem. Dôkazom sú čísla kandidátov v komunálnych voľbách a narastajúci počet záujemcov o post prezidenta.

 

Ján Štrasser, spisovateľ

Udalosť týždňa I

Pripúšťam, že zverejnením identikitu osoby, ktorá môže mať niečo do činenia s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, sledujú orgány činné v trestnom konaní čosi, do čoho my, nečinní v trestnom konaní, nevidíme. Ale to načasovanie zverejnenia na dni, keď sa u nás pohybovali poslanci Európskeho parlamentu a zaujímali sa just o túto kauzu, vo mne vyvoláva isté pochybnosti. A pokiaľ ide o ten identikit… hm, možno by stálo za to zistiť, kto si na Slovensku v utorok kúpil holiaci strojček. Alebo už nie na Slovensku?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie