Denník N

Katolícka cirkev nevie, koľko ľudí sa na zneužívanie kňazmi sťažovalo, smernice po škandáloch v zahraničí sprísňuje

Kostol v Nevidzanoch. Foto N - Tomáš Benedikovič
Kostol v Nevidzanoch. Foto N – Tomáš Benedikovič

S deťmi do 15 rokov sa kňazi podľa cirkevného kódexu nesmú stretávať bez sprievodu ďalších dospelých osôb.

Ak chcete zistiť, koľko prípadov zneužívania slovenská katolícka cirkev riešila za posledné roky, odpoveď sa hľadá ťažko. Konferencia biskupov Slovenska (KBS) takéto štatistiky nemá a o štúdii, ktorá by skúmala, či sa zneužívanie nedialo alebo nedeje aj u nás, zatiaľ neuvažuje.

O prípadoch zneužívania v cirkvi sa tak dnes dozvedáme len z médií. Známy je farár z Nevidzian, ktorý zneužíval 11-ročné dievča, alebo kňaz Anton Pavlíček z východného Slovenska, toho zo zneužívania obvinila 27-ročná žena, ktorá s ním má aj dieťa. Tvrdí, že ju zneužíval ešte ako malú.

Verejnosť sa dnes zaoberá najmä škandálom okolo biskupa Milana Chautura. Televízia Joj, ktorej sa podarilo nahliadnuť do uznesenia kriminálnej polície, tvrdí, že trestné oznámenie na neho za zneužívanie podala dospelá žena, ktorá dlhodobo žije v Írsku.

„Oznamovateľka uviedla, že ju terajší biskup počas sporadických návštev v rodinnom dome starých rodičov pohlavne zneužíval. Podľa jej slov si ju posadil na kolená a hladil ju po chrbte. Uviedla tiež, že ju najmenej dvakrát prosil, aby mu ukázala svoju izbu, kde ju vraj uložil na posteľ, hladil a bozkával ju na čelo,“ informuje televízia. Vo výpovedi žena podľa JOJ tvrdila, že bola do Chauturu zaľúbená a dúfala, že pre ňu vystúpi z cirkvi. Následne odišla do zahraničia, lebo chcela na všetko zabudnúť.

Katolícka cirkev nevie, koľko podobných prípadov sa u nás prešetrovalo. „Súhrnné čísla pozná len vatikánska Kongregáciu pre náuku viery,“ tvrdí hovorca KBS Martin Kramara. Na Slovensku teda štatistika týchto prípadov neexistuje. Záznamy by mali existovať len na jednotlivých arcibiskupstvách, ktoré majú obvinenia riešiť priamo s Vatikánom. Denník N zaslal otázku aj tam.

A ako sa informácie o zneužívaní majú dostať do Vatikánu? Ak sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Sexuálne škandály v cirkvi

Slovensko

Teraz najčítanejšie