Denník N

Imrecze svoje úlohy splnil, potopili ho clá, na ktoré nedostal objednávku

Bývalý prezident finančnej správy František Imrecze. Foto - TASR
Bývalý prezident finančnej správy František Imrecze. Foto – TASR

Odstupujúci šéf finančnej správy si zrejme pripadá ako bojovník, čo oddrel reformu zlého systému zvnútra, ale napokon verejne vyzerá ako nejaký zlodej.

Rozhodnutie poslať do finančnej správy poslaneckú kontrolu bolo v momente odstúpenia Františka Imreczeho to najlepšie, čo mohol minister financií vecne aj politicky urobiť.

Peter Kažimír potrebuje čo najrýchlejšie zistiť, čo sa tam deje, či sa podvody s čínskym tovarom naozaj vrátili, a nemá na to momentálne lepší nástroj ako motivovaných opozičných poslancov.

Zvonku to tak nemusí vyzerať, môže sa to dokonca zdať neuveriteľné, ale aj minister financií sa pri informáciách z finančnej správy musel celé roky spoliehať len na vysvetlenia, ktoré mu pravidelne osobne dával František Imrecze.

Cez špeciálnu štátnu banku, ktorá sa volá Štátna pokladnica, síce ľudia na ministerstve financií vidia do detailov, koľko peňazí štátu chodí na účet z daní a ciel, ale na pochopenie detailov fungovania finančnej správy je to málo.

Príklad: keď sa tento rok zrejme vrátili colné podvody, tak sa štátu dokonca mohli zvýšiť okamžité príjmy z ciel. Jednotkové ceny tovaru síce klesli, ale preclievaných kamiónov vďaka tomu pribudlo ešte viac.

Také nuansy však len z účtov v Štátnej pokladnici vyčítať nemožno – treba vidieť aj do colných štatistík.

Ako ťažko je zvonku preniknuteľný svet daniarov a colníkov, ukazuje aj historka, ako tam pred dvoma rokmi dopadla ministerská analýza fungovania finančnej správy z pohľadu hodnoty za peniaze.

Ľudia z ministerstva dostali všetko, čo na svoju prácu potrebujú – čas aj druhú stranu, ktorá im poskytuje údaje a vysvetlenia. Výsledok bol

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Colné podvody

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie