Denník N

Po polroku si znovu dala hidžáb a napadli ju na bratislavskej ulici. Polícia hľadá páchateľa aj cez Facebook

Ilustračné foto N - Vladimír Šimíček
Ilustračné foto N – Vladimír Šimíček

V lete došlo k útokom na azylantky v prítomnosti ich detí. Prípady rieši NAKA aj polícia na sociálnej sieti.

Matka kráča so šesťročným dieťaťom po ulici neďaleko centra Bratislavy. Neznámy muž na ňu vulgárne pokrikuje. O niekoľko dní neskôr do jej dieťaťa niekto sotí.

Iný deň a na inej ulici kráča matka s päťročným synom do škôlky a druhé, päťmesačné dieťa má v kočíku. Pár metrov od škôlky ju muž zozadu sotí, pýta sa na jej vieru a na to, odkiaľ pochádza. Obe matky spája to, že nosia hidžáb (šatka, ktorá žene zakrýva vlasy a krk, pozn. red.) a že na Slovensku dostali azyl.

Somálska a iracká matka žijú s deťmi na Slovensku už niekoľko rokov. S integráciou im pomáha organizácia ADRA, ktorá na útoky upozornila. Obe ženy sú vydaté a jedna z nich čaká, kým jej manžel dostane na Slovensku azyl. Ich deti chodia do škôlky a školy a plánujú sa tu usadiť.

Prípady napadnutia žien na ulici vyšetruje Národná kriminálna agentúra. Podľa policajného hovorcu Michala Slivku polícia začala trestné konanie vo veci prečinu výtržníctva spáchaného z osobitného motívu. Páchateľov zatiaľ nechytili. Polícia sa jedného z nich snaží nájsť aj cez svoju facebookovú stránku, na ktorej zverejnili fotky, na ktorých páchateľ prechádza cez cestu.

Na dvojmetrových mužov si netrúfnu

Terénna sociálna pracovníčka organizácie ADRA Emília Trepáčová hovorí, že je obzvlášť znepokojujúce, že muž zaútočil na matku pred očami jej detí. Podľa Trepáčovej to v ženách vyvolalo strach, pochybnosti o bezpečnosti a aj o tom, či sú na vine ony. Odchod zo Slovenska napriek tomu nezvažujú.

„Majú rady Slovensko, žijú tu nejaký čas, majú tu zázemie. Začínajú tu svoje nové životy,“ hovorí Trepáčová.

Martin Vyšňa z migračného úradu približuje, že jedna z napadnutých žien po príchode na Slovensko prestala nosiť hidžáb. Časom sa tu cítila tak bezpečne a dobre, že sa rozhodla znovu si ho obliecť. Útok pre svoju vieru nečakala.

„Zastavuje sa mi rozum nad tým, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie