Denník N

Aké je byť ženou v krajine, kde vládnu nacionalisti a populisti? Opýtajte sa Talianok

Šéf talianskej Ligy Matteo Salvini s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Foto – TASR/AP
Šéf talianskej Ligy Matteo Salvini s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Foto – TASR/AP

V Ríme vládnu politické strany, ktoré pripravujú návrat talianskej rodiny o polstoročie späť.

V Taliansku, ktorému vládne koalícia antisystémovej strany Hnutie piatich hviezd a nacionalistickej Ligy, sa o svoje postavenie musia báť nielen migranti, ale aj ženy. Koalícia pripravuje zásadné legislatívne zmeny v rodinnom práve, čo bude mať podľa opozície a ženských organizácií za následok menšiu ochranu obetí domáceho násilia aj rozvedených žien s deťmi.

Návrat o 50 rokov späť a posilnenie tradičnej talianskej mačo kultúry – tak hodnotia ženské organizácie návrhy z dielne koalície, ktoré sa zároveň opierajú o kontroverzné a spochybňované teórie.

Jedným z najaktívnejších v tejto oblasti je senátor za Ligu Simone Pillon, civilným povolaním právnik a rodinný mediátor, vo voľnom čase organizátor každoročného pochodu proti gejom a šíriteľ konšpirácií o „homosexuálnej loby“.

Pillon navrhuje zmenu zákona o rozvodoch tak, aby po rozchode rodičov deti trávili rovnaký čas u oboch (de facto povinná striedavá starostlivosť, dnes jedna z možností, ako „vyriešiť“ deti), pričom by platilo, že aj výdavky by si delili 50:50. Ak by bol rozdiel medzi príjmami rodičov priveľký, mohol by s výdavkami pomôcť ten bohatší (neskôr pochopíte, že je to takmer vždy otec), ale nikdy by to nebolo tak, že by dal peniaze priamo chudobnejšiemu rodičovi, ale uhradil by, čo treba. Tento návrh de facto znamená koniec vyplácania alimentov.

V Taliansku podľa OECD pracuje menej ako polovica žien v produktívnom veku (15 až 64 rokov) a ďalšie často len na čiastočný úväzok, čo znamená, že sú v mnohých prípadoch odkázané na manžela. Ak by sa prijal zákon, ako ho navrhuje Pillon (a parlamentná matematika naznačuje, že sa prijme), tak by sa prejavili dva účinky: už aj tak ekonomicky ohrozené osamelé matky s deťmi by sa ešte viac prepadali do biedy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Matteo Salvini

Komentáre

Teraz najčítanejšie