Denník N

Probiotiká nie sú podvod. Podľa lekárov môžu pozitívne vplývať na zdravie

Foto - Fotolia
Foto – Fotolia

Vedci napísali dve štúdie, v ktorých spochybnili pozitívne účinky probiotík. Opýtali sme sa dvoch odborníkov, čo si o zisteniach myslia.

Domáce a zahraničné médiá v ostatných dňoch písali, že probiotiká nefungujú, môžu škodiť a väčšinou ide o podvod. Vychádzali pri tom z dvoch štúdií, ktoré vyšli minulý mesiac v časopise Cell.

Oslovili sme dvoch lekárov a vedcov a obaja sa probiotík zastali.

„Obávam sa, že niektorí novinári neinterpretujú výsledky štúdií správne a negatívne výsledky nafúkli,“ vraví pre Denník N Helena Tlaskalová-Hogenová z Mikrobiologického ústavu Akadémie vied Českej republiky.

Česká odborníčka sa dlhodobo venuje výskumu slizničnej imunity, črevnej mikroflóry a jej významu pre rozvoj ochorení.

Blahodarné účinky

Čo sú probiotiká? „Ide o baktérie, ktoré svojou prítomnosťou v organizme potláčajú rast patogénnych mikroorganizmov a majú aj ďalšie priaznivé účinky na organizmus človeka,“ hovorí lekár Juraj Mokrý z Jesseniovej lekárskej fakulty UK v Martine, Ústavu farmakológie a BioMedu.

Medzi najznámejšie kmene prospešných baktérií patria bifidobaktérie, laktobacily či sacharomycéty.

Úlohou probiotík je napomôcť znovuobnovenie narušenej črevnej mikroflóry. Mnohé výskumy v minulosti ukázali, že mikróby v črevách významným spôsobom vplývajú na zdravie človeka. Ak fungujú správne, znižujú riziko zápalov, cukrovky alebo srdcovo-cievnych ochorení. Poškodenie črevnej mikroflóry vedci v minulosti naopak spojili aj s rozvojom psychických porúch.

Podľa lekára Mokrého z UK máme v súčasnosti mnoho dôkazov, že probiotiká fungujú a sú účinné v prevencii a liečbe rôznych ochorení.

„Vplývajú na nežiaduce účinky, ktoré sú spojené s používaním antibiotík. Význam majú aj pri ochoreniach ovplyvňujúcich imunitný, tráviaci a kardiovaskulárny systém, ako aj v prevencii vzniku alergií a pri ovplyvnení mikroflóry na koži, v čreve či v močovo-pohlavnom ústrojenstve,“ dodal odborník z UK.

V lekárňach sú dostupné viaceré probiotické prípravky, no kultúry užitočných baktérií sú aj v kvasených mliečnych produktoch (jogurty, zákvasy, acidofilné mlieko, kefír, bifidové mlieko) alebo v bryndzi. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Dennika N.

Teraz najčítanejšie