Denník N

Počiatek odriekol miliónové rady od Star EU

Ján Počiatek. Foto - TASR
Ján Počiatek. Foto – TASR

Vyše 5 miliónov eur mala zarobiť na poradenstve pre ministerstvo dopravy spoločnosť Star EU, ktorá sa preslávila 70 víťazstvami v 70 tendroch. Štát napokon od nového biznisu s ňou ustúpil.

BRATISLAVA. Na čo za prvej vlády Roberta Fica siahla spoločnosť Star EU, to sa jej podarilo. Keď ju v tom čase generálny manažér Smeru Ján Richter odporučil starostom ako odborníka na eurofondy, vyhrala všetkých 70 tendrov, do ktorých sa prihlásila.

Pár mesiacov po tom, ako sa kauza okolo hviezdy eurofondového neba prevalila, však prišla o veľký biznis, ktorý jej prisľúbilo ministerstvo dopravy vedené Jánom Počiatkom. Deň pred Silvestrom totiž zrušil súťaž na poradenstvo s eurofondmi, na ktorom mala Star EU spolu s firmou Deloitte zarobiť vyše 5 miliónov eur.

Za víťaza tejto súťaže ich určila výberová komisia ministerstva ešte začiatkom augusta. Zhruba v tom čase sa zverejnili aj úspechy Star EU z minulosti.

Problémom sú nové okolnosti

Ministerstvo tvrdí, že tender, v ktorom už komisia vybrala víťaza, zrušilo pred podpisom zmluvy preto, že sa od jeho vypísania výrazne zmenili okolnosti.

„Keďže spomínaná zmena súvisí aj s určenými kritériami na hodnotenie ponúk a so spôsobom ich uplatnenia, nie je možné spravodlivo požadovať plnenie v pôvodnej cene a za pôvodných podmienok voči úspešnému uchádzačovi,“ vysvetlil podľa TASR hovorca ministerstva Martin Kóňa.

Poradcov rieši kriminálka

Ako to bude s poradenstvom pre operačný program Doprava, ktoré mala zabezpečiť firma Star EU, zatiaľ nevedno.

Isté je, že tendrami tejto spoločnosti z minulosti sa začala vlani zaoberať Národná protikorupčná jednotka Národnej kriminálnej agentúry. Na otázku z minulého roka, či preverí aj Počiatkov tender, odpovedala nejednoznačne.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie