Denník N

Za slušné Slovensko zvoláva na piatok protestný pochod: Pellegriniho vláda nie je dôveryhodná

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ani po siedmich mesiacoch nepoznáme mená vrahov Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, dôvodia organizátori.

Protesty Za slušné Slovensko budú pokračovať. Na piatok 28. septembra organizátori ohlásili pochod z Námestia SNP, kde sa väčšinou protesty konali, k Národnej rade. Protesty by mali byť aj v Košiciach a Banskej Bystrici. Pochod by sa mal začať o 19. hodine. Protest ohlásili aj s ďalšími iniciatívami učiteľov, vedcov, študentov, farmárov, umelcov či s mimovládnymi organizáciami. „Je to apel aj na pána Bugára, ktorý drží túto koalíciu,“ povedal organizátor Juraj Šeliga. Mala by podľa neho prísť nová vláda.

Organizátori nemajú jeden hlavný dôvod, prečo zvolávajú protest, ale menujú viacero vecí, pre ktoré by sa ľudia mali postaviť a ísť pochodovať pred parlament. „Počas celého pochodu, na znak našej úcty k Jánovi a Martine, našej vytrvalosti a nádeje, budeme svietiť lampášmi, mobilmi alebo baterkami. Svetlo vždy porazí tmu,“ hovorí iniciatíva Za slušné Slovensko.

Ako prvý však uvádza dôvod, ktorý bol aj pri všetkých predchádzajúcich protestoch: vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Ani po siedmich mesiacoch totiž nepoznáme meno vraha ani objednávateľa vraždy. Práve po vražde, na jar tohto roka, sa protesty Za slušné Slovensko začali.

Video: Za slušné Slovensko ohlásilo protest na piatok 28. septembra

Pellegriniho polrok

Prokuratúra tento týždeň potvrdila, že dôvodom vraždy bola Kuciakova práca.

Pod tlakom demonštrácií z jari, keď do ulíc vyšlo najviac ľudí od Nežnej revolúcie, odstúpili minister vnútra Robert Kaliňák aj premiér Robert Fico.

Teraz iniciatíva pripomína, že stále nevieme, či majú vyšetrovatelia reálnu stopu alebo zverejňujú tváre svedkov iba preto, že prešľapujú na mieste.

Od zostavenia vlády Petra Pellegriniho prešlo šesť mesiacov, ale organizátori nemajú pocit, že by presadila kroky, ktoré by pomohli tomu, aby ľudia opäť začali veriť v štátnu moc, veriť v nezávislosť polície, prokuratúry, súdnictva a vo vládu práva. „Nevidíme zlepšenie, ale práve naopak – zhoršenie situácie,“ tvrdia organizátori. Pellegriniho vláda tak podľa nich nie je dôveryhodná.

Čo kritizujú organizátori:

To, že sa ministerkou vnútra stala Denisa Saková, je podľa organizátorov výsmech. Bola totiž štátnou tajomníčkou Roberta Kaliňáka. Ministerku kritizujú, že zatiaľ nepredstavila nový zákon o policajnom zbore, ktorý by mal odpolitizovať voľbu policajného prezidenta a vytvorí nezávislú policajnú inšpekciu. Zákon sľubovala už pred tromi týždňami, ale koalícia sa nevie dohodnúť na tom, na aký dlhý čas by mal byť policajný šéf volený. Smer by už podľa nich nemal mať pod sebou ministerstvo vnútra. „Smer nemôže kontrolovať ministerstvo vnútra, pretože nerobí nič iné, len zametá kauzy pod koberec.“

Návrat Tibora Gašpara: iniciatíva považuje za „absolútnu aroganciu“, že ministerka Saková vymenovala bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara za svojho poradcu. Práve jeho odchod žiadali počas protestov organizátori.

„Po tom, ako tohto pána desaťtisíce ľudí na námestiach vyzývali na odchod, dostal ďalšiu verejnú funkciu,“ povedali organizátori.

Únos vietnamského podnikateľa, o ktorom nemecké a slovenské médiá informovali cez leto. „Je neprijateľné, aby členský štát EÚ pomáhal komunistickej krajine s únosom jej občana,“ uviedli organizátori. A je podľa nich absolútne neprijateľné, aby Denisa Saková, ktorá ako vtedajšia štátna tajomníčka zodpovedala za vládny špeciál, bola naďalej ministerkou vnútra. „Ministerstvo vnútra viackrát pri odpovediach ohľadom únosu Vietnamca klamalo,“ dodávajú. Saková podľa nich nemá na ministerstve vnútra čo robiť.

Pripomínajú tiež kauzu Slovenskej akadémie vied, keď sa vedci celé leto nevedeli dohodnúť s ministerkou školstva, či snahu o ovládnutie Ústavného súdu. A tiež ignorovanie problémov farmárov, ktorí sú šikanovaní na svojej pôde. „Nehovoriac o tom, že v tejto krajine stále ‚naši ľudia‘ poberajú dotácie na cudziu pôdu, kým farmári musia stáť pred úradom vlády a prosiť sa Pellegrinimu, ktorý ich do dnešného dňa neprijal. Požiadavky desaťtisícov ľudí stále neboli splnené,“ dodávajú.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Za slušné Slovensko

Slovensko

Teraz najčítanejšie