Denník N

Z Hambašského lesa sa stáva symbol boja proti energetickým gigantom

Boj o budúcnosť klímy a energetiky v Hambachu pokračuje. Foto – TASR/AP/Oliver Berg
Boj o budúcnosť klímy a energetiky v Hambachu pokračuje. Foto – TASR/AP/Oliver Berg

Výsledok konfliktu môže naznačiť, akým smerom sa bude uberať energetika nielen v Nemecku, ale v celej Európe.

Pred šiestimi rokmi obsadili aktivisti a aktivistky zo združenia AusgeCO₂hlt Hambašský les na okraji najväčšej povrchovej bane v Európe. V tom čase skutočnosť, že Nemecko, krajina, ktorá sa skôr zasadzuje byť klimatickým vzorom pre zvyšok sveta, je súčasne producentom „najšpinavšieho“ fosílneho paliva v Európe, nebola verejnou témou.

Vtedajšia požiadavka ukončiť ťažbu a spaľovanie uhlia sa zdala príliš radikálna, dnes je však situácia odlišná. Čoraz výraznejšie prejavy klimatickej zmeny, klimatická konferencia v Paríži i vlna blokád uhoľných infraštruktúr počas uplynulých troch rokov túto tému v Nemecku zvýraznili natoľko, až sa z nej stala jedna z najpálčivejších politických otázok v krajine.

Počas týchto šiestich rokov sa v lese starom dvanásťtisíc rokov zrodili stromové dedinky – Dubové mestečko či Lorien. Obe sú dnes už len spomienkou, pretože na začiatku septembra polícia začala s vysídľovaním obyvateľov lesa.

Šéf RWE: Neexistuje priestor na kompromis

Počas jedného z policajných zásahov zomrel po páde z mostíka v korunách stromov 27-ročný aktivista a novinár Steffen Meyn. Snažil sa zdokumentovať zatýkanie aktivistov, pretože v tom čase polícia bránila novinárom vstúpiť do lesa.

Pietny pokoj netrval dlho a vo vysídľovaní sa naplno pokračovalo takmer okamžite po tragédii.

Do lesa aj napriek neustálej prítomnosti polície prichádzajú ďalší aktivisti a stavajú nové barikády, čím sa snažia spomaliť postup energetickej spoločnosti RWE. Z Hambašského lesa sa tak stalo symbolické bojisko klimatickej politiky.

Pre lokálne noviny Kölner Stadt-Anzeiger generálny riaditeľ RWE Martin Schmitz povedal, že neexistuje priestor na kompromis.

Po bojkote energetickej spoločnosti RWE, ktorá má povolenie ťažiť až do roku 2040, volá verejnosť čoraz hlasnejšie. Celoeurópsku petíciu proti ďalšej ťažbe v Hambašskom lese podpísalo zatiaľ takmer

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie