Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O verejnej debate s extrémistami, ktorá podľa americkej spisovateľky nemá zmysel

Steve Bannon pomohol Trumpovi vyhrať voľby. Foto - TASR/AP
Steve Bannon pomohol Trumpovi vyhrať voľby. Foto – TASR/AP

Na Slovensku máme Kotlebu, Harabina, Blahu a ďalších, v Amerike majú napríklad Steve Bannona, ktorý bol poradcom Donalda Trumpa a hoci intelektuálne vysoko prevyšuje spomínanú slovenskú trojicu, je to extrémista z rovnakého súdka. Pred niekoľkými týždňami sa v USA strhla debata o tom, či má byť Bannon pozvaný americkým časopisom The New Yorker na intelektuálny festival. Časopis napokon jeho pozvanie zrušil. Naopak, britský týždenník The Economist Bannona pozýva s argumentom, že otvorená spoločnosť nemá budúcnosť, ak bude hovoriť len sama so sebou a odmietne debatovať s ľuďmi radikálne iných postojov.

Do sporu sa vášnivo vložila slávna americká novinárka a spisovateľka Laurie Pennyová, ktorá bola Economistom pozvaná do panelu práve s Bannonom a účasť odmietla týmito slovami: „Strávila som päť rokov debatovaním s ľuďmi ako Bannon a moja skúsenosť je taká, že im tým len dodávame odvahu a legitimizujeme ich. Čo sa mňa týka, už ma nezaujíma počúvať dookola ich argumenty.“

Jej postoj má aj mnoho odporcov z radov liberálov, niektorí dokonca hovoria, že je nepriateľkou slobody prejavu, iní sú presvedčení, že „osvietenie je najlepšia dezinfekcia“ proti fašizmu.

Pennyová uznáva, že Bannon a jemu podobní budú vykrikovať, že ich názory sú potláčané a že skutočnými fašistami sú práve liberáli, ako je ona. Ona však píše, že napriek tomu je hlboko presvedčená, že debata s fašistami nemá žiadny zmysel. Práve oni totiž potláčajú akúkoľvek rozumnú debatu, lebo používajú neférovú taktiku boja, keď chcú súpera za každú cenu zničiť a ponížiť, vôbec im nejde o podstatu problému, o ktorom sa má diskutovať.

Problém liberálov je v tom, že sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie