Denník N

Váhostav dal Kováčik vyšetrovať svojmu kritikovi Šantovi

Ján Šanta. Foto - Tasr
Ján Šanta. Foto – Tasr

Juraja Širokého bude vyšetrovať prokurátor, ktorý riešil financovanie SDKÚ, Jozefa Majského alebo hackerský útok. Pre sudkyňu zatiaľ vyšetrovatelia nemajú dôkazy, ktoré by mohli zvrátiť reštrukturalizáciu.

„Ak spáchali nejaký trestný čin, nech ich zavrú,“ hovoril o podpredsedovi predstavenstva Váhostavu Jurajovi Širokom alebo jeho riaditeľovi Mariánovi Moravčíkovi premiér Robert Fico.

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, ktorý držal nad kauzami Smeru vo viacerých prípadoch ochrannú ruku, dal prípad Váhostavu dozorovať prokurátorovi Jánovi Šantovi. Ten patrí na špeciálnej prokuratúre k jeho kritikom. Kováčik dal najavo, že mu na prípade až tak nezáleží, citlivé kauzy totiž často dozoruje sám – napríklad prípad Gorila.

Šanta patrí k prokurátorom, ktorí majú povesť, že ich Kováčik nevie ovplyvniť. Pri voľbe generálneho prokurátora napríklad otvorene podporoval Jozefa Čentéša.

Kováčik dal na Šantu v minulosti návrh na disciplinárne stíhanie kvôli jednému rozhodnutiu o väzbe, ktorý neskôr stiahol.

Šanta dozoruje prípad Jozefa Majského a v minulosti mal na starosti viacero významných káuz – vláčiky, financovanie SDKÚ alebo privatizáciu SPP, o ktorej Robert Fico tvrdil, že v nej bola korupcia.

Všetky stíhania zastavil s odôvodnením, že dané skutky nie sú trestným činom. Podal aj obžalobu na hackerov Národného bezpečnostného úradu, ale súd ich oslobodil.

K vyšetrovaniu sa Šanta nechcel vyjadrovať s odôvodnením, že si to neželá generálny prokurátor.

Sudkyňa ešte čaká na odpoveď

Sudkyňa Katarína Bartalská, ktorá má dozor nad reštrukturalizáciou Váhostavu, požiadala minulý týždeň prokuratúru o informácie o možnom prepojení medzi dĺžnikmi a veriteľmi. Generálna prokuratúra zverejnila, že jej odpovie špeciálna prokuratúra. Bartalská ešte podľa informácií zo súdu odpoveď nedostala.

„Zháňame potrebné listiny, sudkyňa dostane odpoveď najneskôr budúci týždeň,“ povedal Denníku N policajt, ktorý na prípade pracuje. Zároveň potvrdil, že z doteraz zaistených dokumentov vyplýva, že v júli 2014 prišlo do Váhostavu 25 miliónov eur zo schránkovej firmy Efelan Trading. Polícia sa domnieva, že peniaze mali zachrániť podnik. Z Váhostavu podľa zaistených dokumentov nikdy neodišli.

Menšiu časť pohľadávok Efelan Trading neskôr kúpila firma Lomark, ktorá je aj vo veriteľskom výbore. Polícia tvrdí, že bude skúmať aj to, či sú tieto schránky prepojené na Váhostav, ale nemá vraj veľa možností ako to dokázať. Pošle oficiálne dožiadanie na Cyprus, ktorý odpovedá tak do roka. Sudkyňa, ktorá má rozhodnúť o reštrukturalizácii, to potrebuje o pár dní.

Polícia vedie trestné stíhanie pre trestný čin poškodzovania veriteľa. Vyštrovanie sa týka teda hlavne toho, či niektorí veritelia neboli uspokojení prednostne. Na dokázanie niečoho takého treba podľa vyšetrovateľa vždy znalecký posudok. Aj to trvá niekoľko mesiacov.

Polícia vyhlásila, že do 10 dní prebehnú všetky základné úkony, vrátane výsluchov Širokého staršieho a mladšieho.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Váhostav

Slovensko

Teraz najčítanejšie