Denník N

Ficova vláda začína súťaž pre obnovu kaštieľa v Rusovciach

Kaštieľ v Rusovciach. Foto – TASR
Kaštieľ v Rusovciach. Foto – TASR

Úrad vlády začína hľadať architektov a autorov projektu pre prestavbu neogotického kaštieľa.

V utorok Robert Fico oznámil, že štát sa pustí do výstavby Národného futbalového štadióna, v stredu už oznamuje aj plány na prestavbu neogotického kaštieľa v Rusovciach.

Úrad vlády zverejnil v slovenskom aj európskom vestníku predbežné oznámenie k zákazke na projektovú dokumentáciu a architektonické služby pri rekonštrukcii. Verejné obstarávanie chcú začať do konca tohto týždňa.

Nejde teda o súťaž na stavebné práce. Tie chce Úrad vlády obstarávať až potom, „aby sa na najnižšiu možnú mieru eliminovali prípadné riziká spojené s tak náročnou rekonštrukciou, ktorú si národná kultúrna pamiatka vyžaduje“. Úrad vlády tvrdí, že prijal pripomienky Úradu pre verejné obstarávanie, stavbárov a aj neziskoviek, ktoré sa zaoberajú transparentnosťou.

Kaštieľ v Rusovciach je národnou kultúrnou pamiatkou.

Milióny od sponzorov

Smer chcel kastieľ prestavovať už skôr, chcel stihnúť budúcoročné slovenské predsedníctvo Európskej rady EÚ. Predbežné oznámenie o rekonštrukcii rusovského kaštieľa poslali do vestníka už v decembri 2013, krátko potom, ako Fico oznámil svoju kandidatúru na prezidenta. Obnovu odhadovali na 40 miliónov eur.

Interiér rusoveckého kaštiela. Foto - TASR
Interiér rusoveckého kaštiela. Foto – TASR

Ešte v roku 2012 Fico tvrdil, že na prestavbu nepoužije štátne milióny. Peniaze chcel získať od sponzorov. Nepovedal, od akých.

„Som dvadsať rokov v politike, verte mi, že hoci mám rád národné kultúrne pamiatky a tiež sme si veľa vytrpeli aj za Bratislavský hrad, ale samovrah nie som, aby som na úkor iných kapitol štátneho rozpočtu teraz išiel rekonštruovať pre účely reprezentácie národnú kultúrnu pamiatku,“ vyhlásil 1. augusta 2012 Fico.

Prestavba kaštieľa v Rusovciach bola jedným z dôvodov, prečo Robert Fico pred prezidentskými voľbami prestal odpovedať denníku SME a následne aj Denníku N. Premiér poprel, že by v Rusovciach pripravovali byt pre prezidenta pre prípad, že by ho zvolili, ako napísal denník SME.

Súd priklepol parcelu štátu

Úrad vlády sa tiež pochválil ďalším úspechom v súdnom spore s rádom benediktínov o kaštieľ. Krajský súd v Bratislave určil za vlastníka parcely Slovenskú republiku.

„Areál kaštieľa Rusovce v majetku štátu je tak o 1,5 hektára väčší,“ píše Úrad vlády.

Interiér rusoveckého kaštiela. Foto - TASR
Interiér rusoveckého kaštiela. Foto – TASR

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie