Denník N

Ak sa Sagan sústredí na MS, môže zvládnuť aj Pekelný kopec, tvrdí zostavovateľ trate

Peter Sagan po treťom zisku titulu majstra sveta. (Cornelius Poppe/NTB Scanpix via AP)
Peter Sagan po treťom zisku titulu majstra sveta. (Cornelius Poppe/NTB Scanpix via AP)

„Myslím si, že na tejto trati má nulové šance,“ zaznelo v podcaste špecializovaného cyklistického portálu Cyclingnews. Odborníci práve hodnotili šance Petra Sagana na ďalšiu obhajobu titulu majstra sveta.

Sagan jazdil ako jediný cyklista v dúhovom drese tri roky po sebe, no v rakúskom Innsbrucku bude štartovať v pozícii outsidera, ktorý môže prekvapiť. Gravitácia a stavba tela nepustia, o titul by na horskom profile mali bojovať iní než takmer 80 kilogramov vážiaci Sagan.

Aj samotný Sagan sa k trati vyjadroval s veľkým rešpektom.

„Všetko by sa niekde malo skončiť. Nemyslím si, že môžem byť konkurencieschopný oproti skutočným vrchárom,“ hovoril pre Cycling Weekly.

Pekelný kopec

Sagan sa na majstrovstvá sveta pripravoval na Vuelte a España, do formy sa vracal po páde a zraneniach, ktoré utrpel na Tour de France. V Španielsku sa ukazoval len v šprintérskych záveroch, nevyhral, ale štyrikrát skončil druhý.

Sústredil sa najmä na to, aby si vybudoval vrchársku formu a v Innsbrucku zvládol takmer 5000 výškových metrov. Rakúski organizátori pripravili pretekárom jednu z najťažších tratí v histórii svetových šampionátov.

Foto: innsbruck-tirol2018.com

Meria 258,5 kilometra a zahŕňa okruh s 8-kilometrovým stúpaním s priemerným sklonom 5,7 percenta. Týmto okruhom prejdú cyklisti sedemkrát a už to by stačilo, aby mohla byť trať považovaná za veľmi náročnú.

Po tom všetkom však cyklistov čaká ešte 2,9 kilometra dlhá stena s názvom Höttinger Höll, prezývaná Pekelný kopec. Priemerný sklon stúpania je 11,5 percenta, ale najťažšie úseky dosahujú až 28 percent.

„Na začiatok stúpania príde skupina 40 až 50 cyklistov, ale menej než

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Peter Sagan

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie