Denník N

Bezpečnosť na úkor ega a prehnaných politických ambícií SNS

Lietadlo Spartan slovenskej armády na letisku Kuchyňa. Foto – TASR
Lietadlo Spartan slovenskej armády na letisku Kuchyňa. Foto – TASR

Bezpečnostné strategické dokumenty SNS využíva na zdôvodňovanie vojenských nákupov, ale zároveň bráni v tom, aby ich parlament definitívne schválil.

Autor je riaditeľom programu Bezpečnosť a obrana
Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku

Je to už viac ako rok, čo vláda schválila nové strategické dokumenty Slovenskej republiky (bezpečnostná, obranná a vojenská stratégia), ktoré definujú bezpečnostné prostredie, a teda aj hrozby pre Slovensko a ako sa k týmto hrozbám postaviť. Veľmi dobre poukazujú na široké spektrum starých a nových hrozieb, na základe ktorých by sa mala odvíjať tvorba politík a budovania odolnosti a obrany Slovenska.

Lenže tieto dokumenty sa stali obeťou politikárčenia a parlament o nich stále nerokoval. Namiesto toho, aby sa podarilo dosiahnuť spoločenský konsenzus, sa SNS rozhodla dokumenty potopiť. Lebo sa jej nepáči pomenovanie hrozby z Ruska. Čiže, parciálny záujem zopár jedincov a ich naivné predstavy o geopolitike sa stali prednejšími, ako je budovanie bezpečnosti.

To, že sa predstavitelia SNS pri nákupoch vojenskej techniky odvolávajú na strategické dokumenty, ktorých schválenie v parlamente zároveň blokujú, a zmenené bezpečnostné prostredie, len dokazuje ich neúprimnosť a netransparentnosť, nehovoriac o ďalších podozreniach.

Odborníci a ochrancovia

Títo „odborníci a ochrancovia národa“ s prehľadom spochybňujú a ignorujú anexiu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie