Denník N

Sestra s 27-ročnou praxou: Nové postele môžu znížiť počet preležanín aj o polovicu

Univerzitná nemocnica v Bratislave. Foto N – Tomáš Benedikovič
Univerzitná nemocnica v Bratislave. Foto N – Tomáš Benedikovič

Zuzana Haladová pracuje ako sestra v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb. Teší sa, že do nemocníc príde 8-tisíc nových postelí, ale aj tak podľa nej budú na niektorých oddeleniach ležať pacienti na 30- či 40-ročných lôžkach.

V nemocniciach pribudne 8-tisíc postelí za 33 miliónov eur. O koľko sa budú mať lepšie pacienti, ktorí budú ležať na nových posteliach?

Komfort na novej posteli bude omnoho väčší. Pacient v nemocnici leží v priemere sedem dní, 24 hodín denne a nie je dobre, ak je na starom vyležanom matraci, teda posteli, kde sa nedá zdvihnúť hlava alebo nohy a nie je polohovateľná, často je veľmi vysoká, takže môže spadnúť. Sme radi, že ministerstvo konečne nakúpilo postele, keďže na to, že ich treba vymeniť, poukazujeme už dlho. Žiaľ, nové postele dostanú len nemocnice, ktoré spadajú pod ministerstvo zdravotníctva. Regionálne nemocnice ich nedostanú, ide o neziskové organizácie alebo župné nemocnice a tie majú menej peňazí. A aj ich pacienti by si zaslúžili komfort.

Ktorá skupina pacientov najviac pocíti, ak je posteľ stará?

Najmä pacienti v kritickom stave, na jednotkách intenzívnej starostlivosti a oddelení anesteziológie a intenzívnej medicíny a potom geriatrickí pacienti. Práve tí často nové postele nemajú. Aj teraz by sa vyradené staré postele mali len opraviť a ponúknu ich do zariadení sociálnych služieb. Pritom práve pacienti odtiaľ potrebujú nové lôžka najviac. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie