Denník N

Prečo herci točia seriály?

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak budete chodiť viac do divadla, budú mať herci viac predstavení a menej dôvodov hrať v seriáloch.

Minule sa na internete vyskytla debata, kde bolo jednému hercovi vyčítané, že sa vyjadruje k politickému dianiu v našej krajine. Že čo sa má čo vyjadrovať a tvrdiť, že sa hanbí, keď on sám hrá v stupídnych seriáloch. Nech sa teda pozrie, čo tejto krajine prináša on.

Študovala som dramaturgiu a moji hereckí spolužiaci si nikdy nemysleli, že ich prácou bude účinkovanie v seriáloch a už vôbec nie v stupídnych. Verte mi. Keď sa dva mesiace snažíte nacvičovať etudu na tému prekračovanie imaginárneho potoka a ďalšie dva mesiace vám váš pedagóg opravuje každé jedno slovo z ťažko nabifľovaného Shakespeara, možno je stupídny seriál úľavou. Lenže nikto z tých študentov herectva nechce byť hercom preto, aby sa ukazoval v telke medzi reklamnými brejkmi.

V našej malinkej krajine skončí ročne či už na strednej, alebo vysokej škole herectvo približne 150 a viac absolventov. A teda dostať rolu v seriáli je „šťastie“ a často jediná šanca, ako sa uživiť herectvom.

V intelektuálnych kruhoch sa takmer každý slovenský seriál považuje za stupídny. Bohužiaľ, nemáme rozpočty ako House of Cards, ani možnosti, ako niektoré šialené zahraničné produkcie, na ktoré zízate s otvorenými ústami, vychutnávajúc si scenár, réžiu, herecké výkony, kostýmy…všetko. A to znamená, že je absolútna pravda, že slovenské seriály často naozaj stupídne sú…

Ak chce v súčasnosti na Slovensku herec robiť divadlo, ak chce robiť to, prečo päť rokov prekračoval imaginárny potok, musí si najprv niekde zarobiť. Pokiaľ nie je členom štátneho divadla, skrátka nemá na to, aby robil len divadlo. Musí si aj zarobiť. A často skáče po strop, ak mu príde seriálová ponuka. Dajme tomu, že v bratislavských divadlách sa pohybujú honoráre priemerne od 40 do 200 eur za predstavenie. Ja mám jedno predstavenie mesačne a skúšala som ho takmer dva mesiace každý deň a takmer zadarmo. Bežné. Ak budete chodiť do divadla viac, herci budú mať viac predstavení…

Napríklad jeden taký mladý herec. Je otcom rodiny s troma deťmi, zamestnaný v štátnom divadle, mimo hlavného mesta, zo svojho príjmu by rodinu uživil len ťažko. Napriek tomu, že je talentovaný, šikovný, rozhľadený. Hrá v seriáloch. Nie sú úplne stupídne a hrá dobre. Rodina má z čoho žiť. Za seriálovou prácou cestuje dve a pol hodiny. A napríklad takémuto hercovi niekto vytkne, že sa vyjadruje k spoločensko-politickej situácii. Nech hrá pekne v seriáloch a je ticho. Za to nech sa hanbí.

Keď som dočítala diskusiu na túto tému, napadlo mi: Kedy ste boli naposledy v divadle? Kedy ste sa boli pozrieť na to, čo očakávate od hercov? Tú kvalitnú prácu, to umenie. Kedy ste videli predstavenie napríklad v Martine, kedy ste videli toho, čo sa na vás pozerá z televíznej obrazovky, na javisku?

Nikdy, však? Tak sa chodte pozrieť. Aj do Žiliny, aj do Košíc, Prešova. Choďte sa pozrieť na to, ako tí ľudia mihajúci sa pomedzi reklamy v telke, hrajú a čo dokážu.

A možno sa aj trochu zahanbíte. Nie za dianie v našej krajine, to sa už hanbíte asi dávnejšie, ale za to, že ste tak dlho neboli v divadle. Že ste sedeli pred telkou nadávajúc na stupídny slovenský seriál a na hercov v ňom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie