Denník N

Nesrovnal sa pre parkovanie v Bratislave háda aj so županom Drobom, posiela ho do obce Závod

Ivo Nesrovnal a Juraj Droba. Foto – N
Ivo Nesrovnal a Juraj Droba. Foto – N

Aktualizované 26.9. – Primátor Bratislavy Nesrovnal už desaťkrát nepresadil nové parkovanie v Bratislave, pred voľbami to skúša znovu. Odhovárajú ho nielen poslanci, ale aj bratislavský župan Juraj Droba.

Nevyšlo to desaťkrát, skúsia to ešte raz, krátko pred voľbami – primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal na posledné rokovanie mestského zastupiteľstva v tomto volebnom období predložil tému nových pravidiel parkovania v meste.

Ide o zmenu štatútu mesta, čo je posledný krok nevyhnutný na vyhradenie parkovacích miest pre miestnych, spoplatnenie parkovania a nové pravidlá, ktoré majú riešiť Bratislavu preplnenú autami.

Droba: To nie sú jadrové zbrane; Nesrovnal: Nech stavia parkoviská

Základný návrh parkovacej politiky schválili mestskí poslanci už pred dvomi rokmi. Zavedenie týchto pravidiel do praxe však mestské zastupiteľstvo doteraz neodsúhlasilo. Za posledné roky sa primátor s poslancami na tomto bode viackrát pohádali alebo sa k nemu na zasadnutí ani len nedostali. Naposledy mali mestskí poslanci o spustení parkovacej politiky rokovať v júni, no rokovanie ani nedokončili. Ivo Nesrovnal chce parkovaciu politiku uzavrieť ešte pred komunálnymi voľbami.

Jeho rozhodnutie kritizujú mestskí poslanci a najnovšie aj bratislavský župan Juraj Droba (SaS) – súčasná podoba parkovacej politiky totiž podľa neho opäť nemá šancu na úspech, keďže sa mestskí poslanci búria pre možnú netransparentnosť projektu. Aj uňho vzbudzuje nedôveru, že zakaždým ide o rovnakú verziu návrhu. Primátora preto vyzval, aby návrh spustenia parkovacej politiky stiahol, a rozhodnúť by podľa neho mali noví mestskí poslanci po voľbách.

Droba požaduje zverejnenie celého projektu – hovorí, že nie je dôvod na utajenie systému parkovacej politiky, ktorý vypracovala spoločnosť Deloitte. „Nebavíme sa o jadrových zbraniach alebo o strategickom dokumente Slovenskej republiky.“

Droba zároveň vyzval kandidátov na primátora hlavného mesta, aby ešte pred voľbami sľúbili, že parkovacia politika bude v prípade ich zvolenia do úradu ich prioritou.

Ivo Nesrovnal na Facebooku obratom na Drobu zaútočil – jeho kritiku považuje za vstúpenie do predvolebnej kampane: „Takisto mu neradím, čo má robiť alebo nerobiť v obci Závod. Bratislavčanom by bol oveľa užitočnejší, keby začal riešiť problém so záchytnými parkoviskami, ktoré tiež v kampani sľuboval a od jeho zvolenia takmer pred rokom je počet reálne otvorených parkovacích miest presne nula.“ Závod je obec na Záhorí s 2800 obyvateľmi.

V stredu ráno Ivo Nesrovnal na svojom Facebooku napísal, že štúdiu spoločnosti Deloitte už pred pár mesiacmi zverejnil. V zverejnenom dokumente však chýbajú celé kapitoly. Zuzana Aufrichtová, kandidátka opozičnej koalície na starostku Starého Mesta, ale upozorňuje, že sprístupnená časť dokumentu je nepodstatná. „Podstatné kapitoly nie sú dodnes zverejnené a nahliadnuť do printovej verzie mohli iba poslanci, pod sankciou 10 000 eur, ak zverejnia, resp. citujú obsah alebo sa naň odvolajú.“

Utajená analýza a obídené Slovensko.Digital

Na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Komunálne voľby 2018

Parkovanie v Bratislave

Slovensko

Teraz najčítanejšie