Denník N

Počuli ste o Čiernom Poli? Starosta tam zamyká poslancov, tí zasadajú na chodníku

Čierne Pole. Foto N – Andrej Bán
Čierne Pole. Foto N – Andrej Bán

Tak trochu tarantinovský príbeh obce pri ukrajinskej hranici, z ktorej si starosta urobil čosi ako súkromnú firmu. S vylúčením verejnosti.

Na začiatku Čierneho Poľa stojí vyrezávaný drevený anjel. Nad kým bdie, nevedno.

Je to vôbec možné? – táto otázka vám napadne, ak počúvate príbehy obecných poslancov, ale aj iných občanov maličkej obce s asi tristo obyvateľmi. Znie to ako zmes scénok z akčných filmov a pokusov sociálnych psychológov, čo všetko človek znesie.

Na prvý pohľad sa zdá, že starosta Branislav Sijka (nezávislý) je úspešný, okrem ministra Petra Plavčana do dediny dostal aj prezidenta Andreja Kisku či europoslankyňu Annu Záborskú. Vedie pritom s poslancami a občanmi svojho druhu vojnu. Občas zákopovú, inokedy otvorenú.

Čierne Pole. Foto N – Andrej Bán

Sijka ako Sijka

„Aj my by sme to radi vedeli,“ odpovedá obecná poslankyňa na jednoduchú otázku, koľko u nich žije ľudí. Starosta im to nechce povedať s odkazom, že ide o ochranu osobných údajov.

Štyria z piatich obecných poslancov majú podozrenie, že Sijka, bývalý colník na ukrajinskej hranici, poskytol v polorozpadnutých domoch patriacich jeho blízkym alebo známym trvalý pobyt mnohým Ukrajincom.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie