Denník N

Univerzita v Banskej Bystrici nechce ukázať Dankovu rigoróznu prácu, zakázal to v licenčnej zmluve

Andreja Danka vyzýva ukázať prácu už aj rektor Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Foto N – Vladimír Šimíček
Andreja Danka vyzýva ukázať prácu už aj rektor Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Foto N – Vladimír Šimíček

Andrej Danko má titul JUDr. z Banskej Bystrice, jeho rigorózna práca je neverejná. Odborník na záverečné práce hovorí, že to je netradičné. Univerzita odmieta zverejniť detaily o titule, vyhovára sa na GDPR.

Rigorózna práca predsedu parlamentu Andreja Danka zostáva záhadou aj po tom, ako sa ukázalo, že titul JUDr. má z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Univerzita odmieta ukázať jeho rigoróznu prácu, za ktorú titul doktora práv dostal.

Prácu pripravili a potom neukázali

Ešte v pondelok popoludní vyzeralo nádejne, že si rigoróznu prácu Andreja Danka aspoň prečítame. V Univerzitnej knižnici UMB sme si prácu telefonicky objednali k nahliadnutiu bez problémov, sľúbili, že v utorok ráno bude pripravená. Práca bola v tom čase ešte v archíve, museli ju pripraviť na prezenčné študovanie. Neskôr pracovníčka knižnice hovorila o obmedzenej možnosti skenovať a o tom, že v práci môže byť aj licenčná zmluva.

V utorok ráno nás už pracovníčka poslala priamo za riaditeľkou knižnice Ľudmilou Homolovou, ktorá nám mala vysvetliť „všetko“.

Stretnutie bolo krátke. Riaditeľka Homolová konštatovala, že autor si neželá zverejnenie práce. Andrej Danko to tak napísal v licenčnej zmluve.

Ide o zmluvu, ktorou študenti súhlasia, že škola môže prácu zverejniť a sprístupniť v knižnici a Centrálnom registri záverečných prác na internete.

Požiadali sme o nahliadnutie do licenčnej zmluvy, problémom boli osobné údaje. Nakoniec riaditeľka súhlasila s tým, že bez osobných údajov nám ju pripravia na stredu popoludní.

Andreja Danka sme požiadali o súhlas so sprístupnením práce, zatiaľ neodpovedal.

Danko zatiaľ nevysvetlil, prečo v oficiálnom životopise predsedu Národnej rady nespomína, že JUDr. získal práve v Banskej Bystrici, má tam iba štúdium na Právnickej fakulte Univerzity Komenského. Neodpovedal ani na otázky, prečo sa rozhodol pre právo v Banskej Bystrici a čo ho motivovalo rozoberať v rigoróznej práci verejnú správu, keď sa venoval predovšetkým obchodnému právu.

Danko bol v posledných dňoch na pracovnej ceste v Grécku.

„On mal ukázať diplom a záležitosť by bola vybavená,“ komentuje Dankove problémy s titulom rektor Univerzity Komenského Karol Mičieta.

Rektor UK a odborník na záverečné práce: Utajiť prácu je netradičné

Na to, aby knižnica držala prácu pod zámkom, musel Andrej Danko podpísať licenčnú zmluvu, ktorou ju zakázal knižnici sprístupniť. V prípade, že študent chce prácu alebo jej časti utajiť, mal by to v zmluve zdôvodniť.

„Neviem si predstaviť, čo môže byť predmetom utajenia v takejto práci, ktorá mala byť o verejnej správe,“ hovorí Dušan Katuščák o Dankovej rigoróznej práci.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Danko

Slovensko

Teraz najčítanejšie