Denník N

Prečo obete zneužívania prehovoria až po rokoch a prečo im uverí len málokto

Foto - Flickr / CC Mildiou
Foto – Flickr / CC Mildiou

Neexistuje žiaden správny čas, keď by obete mali skutok ohlásiť, hovorí terapeutka a bývalá šéfka Národnej linky pre týrané ženy Daša Malíková.

„Poznám ho osobne a určite verím v jeho nevinu, lebo tak múdreho a srdečného človeka si ani neviem predstaviť, aby bol vôbec schopný takého činu,“ píše na Facebookovej stránke biskupa Milana Chautura používateľka Bea. Podobných komentárov sa na sociálnych sieťach objavilo množstvo.

Stovky ľudí sa za neho modlili, držali pôst a svoju podporu vyjadrili aj hashtagom #vladykusinedame. V utorok mu podporu vyjadrili aj jeho kolegovia biskupi, ktorí tvrdia, že tiež veria v jeho nevinu.

Obvinenie Milana Chautura zo zneužívania mladého dievčaťa nie je jediné, ktoré zdvihlo takúto vlnu reakcií. Podobne to prebiehalo napríklad aj v prípade zneužívanej jedenásťročnej Kristíny z Nevidzian. A to dokonca aj potom, čo sa farárova vina preukázala na súde.

Prečo je to tak?

„Ľudia mávajú stereotypné predstavy o tom, ako vyzerá a ako sa správa násilník a páchateľ zneužívania,“ hovorí Daša Malíková, ktorá bola vedúcou Národnej linky pre ženy zažívajúce násilie a teraz pôsobí na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského. Realita je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Sexuálne škandály v cirkvi

Slovensko

Teraz najčítanejšie