Denník N

Šéf Slovana Kmotrík: Nemôžeme si nadávať do cigáňov alebo Židov

Podnikateľ Ivan Kmotrík hovorí, že na štadióne chce ženy a deti, s tvrdým jadrom fanúšikov si zatiaľ poradiť nevie. Foto N - Tomáš Benedikovič
Podnikateľ Ivan Kmotrík hovorí, že na štadióne chce ženy a deti, s tvrdým jadrom fanúšikov si zatiaľ poradiť nevie. Foto N – Tomáš Benedikovič

Majiteľ Slovanu Ivan Kmotrík hovorí, že robí veľa preto, aby pritiahol na štadión rodiny a vytvoril normálny fanklub, no nedarí sa mu to. Nádeje vkladá do nového štadióna.

Čo bol váš najkrajší zápas Slovanu?

Možno šťastie v Ríme pred tromi rokmi.

A najhorší?

Bolo veľa slabých a zlých, ale nemám taký.

Počuli ste vtip o tom, že ste lepší ako Copperfield, lebo ste nechali zmiznúť dva futbalové štadióny?

Nie. Keď som predal Petržalku, tak som im dal 120 miliónov korún, aby mohli hrať a dal som im možnosť aj štadiónu. Mohli sa na to vykašľať a postaviť štadión za 80 miliónov a hrať druhú ligu. Oni chceli hrať stále prvú ligu. Dve sezóny som im platil. Minimálne dve sezóny som im platil, mohol som sa na to vykašľať a rozlúčiť sa s nimi.

Prečo už nevidno bežných fanúšikov a teraz sa dá povedať, že ani tých z tvrdého jadra?

Myslia si, že by sme mali byť každý rok majstri.

Akí fanúšikovia sú pre vás najdôležitejší?

Rodiny, žena, deti.

Ako ich chcete prilákať?

Robíme okolo toho strašne veľa. Dva roky sa robí milión súťaží a detských dní a nedarí sa nám to. Skúsime ešte a potom uvidíme. Znásilniť ich nemôžete.

Asi tomu neprospievajú ani incidenty radikálnych fanúšikov.

Incidenty s nimi de facto neexistujú. Radikálnych fanúšikov sme vykúrili, oni sa rozčuľujú. Nedá sa to ubrániť. Skúsili sme ich vylúčiť, tak nás bojkotujú. Radšej nech nechodia, než aby si mali v noci prehadzovať cez plot dymovnice a nezmysly. Nedá sa tomu zabrániť, nie sme proti tomu zabezpečení.

Komunikujete a stretávate sa s tvrdým jadrom fanúšikov?

Spravil som preto veľmi veľa. Dal som tam Tomáša Straku a Stana Kramariča. Rátal som, že s tým niečo urobia. Mali za úlohu vybudovať nový fanklub z normálnych ľudí. Zatiaľ sa to nedarí, myslím, že by tomu pomohlo už len kultúrne prostredie.

Chcete radikálnych fanúšikov úplne vylúčiť? 

To sa nedá. Keď budú vidieť výsledky alebo že sa môžu pobiť s Trnavou, tak sa ukážu.

Zakazujete im vstupy?

Nezakazujeme. Ako im môžete zakázať vstup. Keď chcú, tak prídu. Ako vidíte, ktorý je radikálny? V Žiline si to môžu dovoliť, majú turnikety a neprejdú. Ako tu urobíte, že keď niekto urobí niečo zle, druhýkrát neprejde. Prejde jedným alebo druhým vchodom, veď ich nie je veľa. Dokopy ich je 150 a z nich príde na zápas 15-20. Keď sa hrá s Trnavou príde ich 100, lebo je možnosť problému. Idú za problémom a nie za futbalom.

Počujete počas zápasov rasistické pokriky?

Nevnímam to tak, je to ich jednoduchosť. Niektorí nám budú nadávať do Židov, ako sa tomu máme brániť? Potom ultras zase budú druhým nadávať do Židov. Možno niektorí z nich sú čudní, ale skôr to je o tom ako sa pohádať a rozmýšľajú, ako by jeden druhého viac urazili.

Prekážajú vám takéto prejavy?

Komu to neprekáža? Žijeme v treťom tisícročí, nemôžeme si nadávať do cigáňov alebo Židov. V poľskom Krakove s týmito problémami nevedeli za 20 rokov urobiť poriadok.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie