Denník N

Veľmi chcete ísť do posilňovne, no aj tak si to napokon rozmyslíte. Nová štúdia vysvetľuje prečo

Foto - Flickr.com
Foto – Flickr.com

Vedci urobili prvú štúdiu, ktorá skúma takzvaný paradox cvičenia. Pomáha vysvetliť, prečo je také ťažké prinútiť sa k pravidelnému pohybu.

Píše Allyson Chiuová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Na otázku „Prečo je také ťažké ísť cvičiť?“ vám dá Google obratom 324 miliónov odpovedí. Keď už musíte čeliť vyčerpávajúcej telesnej aktivite, zoznam výhovoriek je veľký: ste príliš zaneprázdnení, príliš unavení alebo sa na to jednoducho necítite.

Avšak nová štúdia od vedcov z Univerzity v Britskej Kolumbii tvrdí, že skutočnou prekážkou, ktorá ľuďom bráni v aktívnom cvičení, nie je nedostatok motivácie, času alebo energie.

Je to ich mozog.

Paradox cvičenia

Pred dvomi rokmi si Matthieu Boisgontier, vtedajší doktorand na univerzite v belgickom Leuvene, všimol znepokojujúci trend. Aj napriek množstvu prostriedkov a úsilia, ktoré sa investovali do kampaní a výskumov, aby si ľudia osvojili aktívny životný štýl, sa nič nezmenilo. Podľa správy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) z minulého mesiaca bola viac než štvrtina dospelej populácie, teda asi 1,4 miliardy ľudí starších ako 18 rokov, počas roka „nedostatočne aktívna“.

„Prekvapilo ma to,“ vraví Boisgontier, ktorý teraz pracuje ako výskumník na Univerzite v Britskej Kolumbii. „Investovali sme do toho tak veľa peňazí. Existuje vôbec niekto, kto by nevedel, že bude zdravší, ak bude telesne aktívny? Ako je možné, že to nefunguje, keď máme toľko informácií, ktoré nám vravia, že sa máme hýbať, lebo je to pre nás dobré a navyše je to zadarmo?“

Boisgontier sa dal dokopy s Borisom Chevalom zo Ženevskej univerzity, ktorý sa venuje psychológii zdravia a cvičenia. Spoločne skúmali, prečo ľudia, ktorí túžia cvičiť pravidelne, zlyhávajú. „To je ten paradox cvičenia,“ hovorí Cheval.

Kedysi výhoda, dnes problém

„Problémom je, že ľudský mozog je nastavený tak, aby si vybral

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Radíme športovcom

Šport a pohyb, Zdravie

Teraz najčítanejšie