Denník N

Kmotrík núka Ficovi, nech si vezme jeho projekt na štadión

Januárové zemné práce na výstavbe národného futbaloveho štadióna Tehelné pole. Foto N - Tomáš Benedikovič
Januárové zemné práce na výstavbe národného futbaloveho štadióna Tehelné pole. Foto N – Tomáš Benedikovič

Štát zatiaľ o budúcnosti štátu mlčí, majiteľ Slovana hovorí, že najlepšie by bolo prebrať jeho projekt.

Štát zatiaľ nespresnil, ako si predstavuje výstavbu Národného futbalového štadióna, ktorú chce prebrať po podnikateľovi a majiteľovi Slovana Ivanovi Kmotríkovi. Deň po zverejnení tohto zámeru za 40 až 45 miliónov eur zo štátnych peňazí zatiaľ prehovoril len Kmotrík.

Ten predsedovi vlády Robertovi Ficovi navrhuje, aby celý jeho projekt na Tehelnom poli prevzal, a tak sa predišlo zdržaniam vo výstavbe.

„Infraštruktúra sa dá spraviť sparťanskejšie, ale ak má byť základ s kapacitou 22 500 miest, nie je v princípe veľmi čo meniť.” Komerčné budovy, ktoré boli v pôvodnom projekte, už nechce, odmietol ich aj predseda vlády.

Na návrh projektu, ktorý vybral Kmotrík, neprebehla súťaž, čo kritizovali architekti. Šéf Slovenskej komory architektov Imrich Pleidel upozorňuje, že štát by mal najprv vypísať súťaž, z ktorej by vzišli návrhy, ako by mal štadión vyzerať. Určuje to aj zákon.

Pozemky má Kmotrík

Bratislavský primátor tvrdí, že osvojenie projektu vládou víta. Ivo Nesrovnal sa má stretnúť so zástupcami ministerstva školstva, s premiérom zatiaľ nehovoril.

Mestské pozemky pod štadiónom má stále v prenájme Kmotrík. Mesto vraví, že buď nájom posunú na štát, alebo zmluvu s Kmotríkom zrušia.

Štát má zatiaľ na štadión vyčlenených 27,2 milióna eur z dotácie, ktorá mala ísť Kmotríkovi. Minister financií Peter Kažimír zatiaľ presne nevie, odkiaľ zvyšné peniaze zoberie.

„Čelíme novej situácii, pokúsime sa jej prispôsobiť. Sú tam veľmi komplikované detaily, napríklad vzťah s mestom. Sme ešte na začiatku.“ Je ešte príliš skoro, bránilo sa deň po oznámení investície do štadióna aj ministerstvo školstva, ktoré celý projekt musí zastrešiť.

Doterajšie práce preplatiť nechce

Pozemok pod bývalým Tehelným polom, kde má štadión vyrásť a hrávať na ňom má okrem reprezentácie aj ligové mužstvo z Bratislavy, čo je Slovan, je už pripravený. Fico odhadol, že Kmotrík na práce doteraz minul tri milióny eur.

„Neviem presne, čo tam zahrnul. Keby som išiel do detailov, tak je to 20 miliónov,” reaguje majiteľ Slovana.
Tvrdí, že doterajšie investície nebude chcieť preplatiť.

„Stačí nám nájomná zmluva. Neviem ani ako by sa to dalo účtovne urobiť. Nebude sa vôbec brať ohľad, koľko sa preinvestovalo. Treba nájsť takú formu, aby to bolo čisté, spoľahlivé a mohol sa dokončiť štadión.”

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Národný futbalový štadión

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie