Denník N

Chcete poznať dátum svojej smrti alebo vedieť, či zanikne liberálna demokracia? Sedem kníh, ktoré stoja za pozornosť

Tipy Denníka N na pozoruhodné knihy.
Tipy Denníka N na pozoruhodné knihy.

V novej rubrike vám predstavujeme tipy na aktuálne čítanie.

Nesmrteľní: Chloe Benjaminová

Chloe Benjaminová a jej najnovší román. Foto – Artforum

Štyria súrodenci Goldovci sa v lete 1969 v New Yorku vyberú za jasnovidkou, ktorá im povie dátum, kedy zomrú. Najstaršia Varja má 14, Daniel 11, Klara 9 a najmladší Simon len 7 rokov. Tak sa začína nový román americkej spisovateľky Chloe Benjaminovej, ktorý pohotovo preložila pre Artforum Sofia Skokanová. V Spojených štátoch sa dostal medzi bestsellery The New York Times. Nie je dôvod, aby nezaujal aj slovenských čitateľov.

„Každá z častí ma do seba vtiahla a nepísala som ich naraz. Niekedy sa mi ako prvá zjavila pasáž, ktorá je v knihe až na konci. Do postáv v tejto knihe som šialene zamilovaná. Viac ako do hocičoho, čo som kedy napísala,“ povedala Benjaminová v rozhovore pre Goodreads. Ako sa bude vyvíjať dej, napovie jej odpoveď o písaní knihy.

„Príprava každej časti mi zabrala dva a pol až tri roky, kým som napísala prvý náčrt. Podobne veľa času mi zabralo vytvorenie jednotlivých postáv. Takže som každou opísanou etapou, všetkými tými udalosťami, skutočne žila. Hlboko ma zasiahli dokumentárne filmy a výpovede ľudí, ktorí hovorili o kríze AIDS. Fascinoval ma aj kúzelnícky svet a veľmi ma prekvapilo, koľko je v ňom sexizmu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie