Denník N

V zarážkach Lukáša Filu: Hra proti Ficovi

Lepšiu šancu už nemusí opozícia tak skoro dostať.

Prirovnanie ku Gorile sa nadužíva. Ale kauza Váhostav má hneď niekoľko znakov, ktoré ju k matke všetkých novodobých škandálov naozaj približujú:

– Nahrávka. Jasné, nemáme prepisy, ako sa niekde v byte dohadujú kroky „reštrukturalizácie“. Ale v skutočnosti je celé dnešné dianie len dôsledkom toho, čo už roky poznáme od hlasu podobného Ficovmu – že v počiatkoch Smeru sa zháňali peniaze vlastnou hlavou, odmenou za čo sa rozdelili funkcie a sféry vplyvu.

– Tajné služby. SIS sa prvýkrát začala v prípade Váhostavu častejšie spomínať, keď Aliancia Fair-play odhalila dvojjedinosť šéfa Váhostavu, ktorý je sám sebe dlžníkom aj veriteľom. Tajná služba buď zlyhala v svojom poslaní informovať o tomto stave premiéra skôr, než nasadil prostriedky štátu na záchranu situácie, alebo v tom nezlyhala, ale potom o to horšie. No a to sme ešte nevedeli, že riaditeľ SIS má deti so sudkyňou, ktorá o veci rozhoduje, čiže vzťahy vzájomného informovania a ovplyvňovania môžu byť ešte zložitejšie. Čím sa dostávame k ďalšiemu bodu.

– Romantika. Okrem samotného obsahu je Gorila výbušná aj z dvoch ďalších dôvodov: pre aroganciu, s ktorou tam postavy vystupujú. A pre ľúbostné pletky, ktoré čítaniu dodávajú šťavu. No a trocha človečiny sa konečne objavilo aj pri Váhostave.

– Mnohosť postáv. Šéf SIS, sudkyňa, konkurzná správkyňa, premiér, exminister, oligarcha, policajti s krabicami, všetci poprepájaní neprehľadnou spleťou vzťahov vyvolávajú v človeku pocit, že toto naozaj nie je o jednom konkrétnom obchode, ktorý sa odohral v uzatvorenom kruhu, ale o podstate systému, ktorý je okolo nás.

No lepšiu šancu už nemusí opozícia tak skoro dostať. Štart mala dobrý, ale čomu sa venovala tento týždeň? Nahrávke Matoviča a Procházku, SDKÚ nomináciám do NKÚ a ďalšiemu kolu vlastného rozpadu a KDH malo tlačovku o morálnych a osobnostných hrozbách projektu „hrou proti AIDS“. Nič proti, každý má vlastné priority. Len ak niekomu naozaj záleží na čestnosti v politike, kontrole verejných financií či krajšej budúcnosti našich detí, treba pozornosť udržať hlavne na Ficovi.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie