Denník N

Štvrtkové noviny ilustrujú grafiky umelcov, ktoré vznikli počas desiatich sezón na stanici v Banskej Štiavnici

Milan Adamčiak: Utopický Fónický Opus pre Júliusa Kollera, 2012.
Milan Adamčiak: Utopický Fónický Opus pre Júliusa Kollera, 2012.

Združenie Štokovec od roku 2009 pôsobí na vlakovej stanici v Banskej Štiavnici. Ročne tam prichádzali desiatky umelcov z celého sveta. Výber z linorezov a grafík zhotovených technikou suchej ihly ilustruje štvrtkové noviny.

Desiatou sezónou sa pôsobenie Zuzany Bodnárovej a Svätopluka Mikytu na vlakovej stanici v Banskej Štiavnici pomaly končí. Do júna budúceho roka si tam stále môžete ísť pozrieť napríklad veľkoformátové dielo Rudolfa Sikoru, väčšina ich aktivít sa už však bude odohrávať o pár kilometrov ďalej, no stále v Banskej Štiavnici.

Svoju grafickú dielňu a ateliéry pre hosťujúcich umelcov sťahujú do priestorov školy, kde začína pôsobiť aj súkromná základná škola Bakomi. Zároveň tam vzniká aj priestor pre ateliéry umelcov, ktorí žijú a tvoria v Štiavnici. Postupne k nim pribudne aj otvorený priestor pre workshopy a coworking.

„Je to krok do neznáma, ale máme pocit, že tu sme naše sily vyčerpali a chceme ísť ďalej,“ hovorí Zuzana Bodnárová a Svätopluk Mikyta. Počas desiatich sezón vzniklo na stanici množstvo diel.

Ak by sme chceli ukázať všetko, čo tu kedy vzniklo, boli by to azda všetky médiá od fotky a maľby, textu až po performancie. Museli sme si vybrať, a preto sme sa rozhodli predstaviť výber z linorezov a grafík zhotovených technikou suchej ihly, ktoré na stanici pod dohľadom Svätopluka Mikytu robia s mimoriadnym citom pre kvalitu a krásu. Na rezidencie pozývajú aj umelcov, ktorí s týmito technikami nemajú predošlé skúsenosti a je to pre nich výzva. Výsledkom sú však diela, ktoré obstoja aj v porovnaní s médiami, v ktorých pracujú primárne.

Juraj Horváth, 2016.

Bohdan Hostiňák, 2017. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Umelecké noviny

Kultúra

Teraz najčítanejšie