Denník N

Hakeri, ktorí napadli americké voľby, vyvinuli novú efektívnu zbraň a útočia ňou v našom regióne. Tu je návod, ako sa proti nej brániť

Počítač napadnutý škodlivým kódom LoJax. Foto - Eset
Počítač napadnutý škodlivým kódom LoJax. Foto – Eset

Skupina známa ako APT28 a Fancy Bear sa pri svojich útokoch zamerala na vládne ciele v strednej a vo východnej Európe a na Balkáne. Slovenskí diplomati a politici sú možným cieľom.

Bezpečnostní IT experti im hovoria Sednit. Známi sú však najmä pod menami Fancy Bear, APT28 alebo Strontium. Ide o obávanú hakerskú skupinu, ktorá je zrejme napojená na ruskú vojenskú rozviedku GRU.

Stála za útokmi na americkú prezidentskú kampaň v roku 2016, keď ukradli emaily Demokratickej strany. Americké ministerstvo spravodlivosti z tohto útoku obvinilo 12 ruských občanov.

Skupina Sednit zaútočila aj na francúzsku televíziu TV5 Monde, keď sa tvárila ako kyberkalifát Islamského štátu. A prisudzuje sa im aj haknutie Svetovej antidopingovej agentúry, ktorá potrestala Rusko za štátnu dopovaciu kampaň medzi športovcami.

Patria do skupiny APT, čo je skratka pre termín Advanced persistant threats (vyspelé neustále hrozby). Skupina takých, spravidla štátom sponzorovaných hakerov podniká dlhodobé kyberoperácie rôznych techník. Vzhľadom na technologickú náročnosť je ich financovanie príliš náročné na to, aby za nimi stáli jednotlivci.

Zákerná zbraň LoJax

Experti z antivírusovej spločnosti Eset teraz opísali novú zbraň, škodlivý kód, ktorý skupina Sednit vyvinula. Ide o prvý malvér, ktorý útočí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hekeri a kyberbezpečnosť

Technológie

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie