Denník N

Euro je najslabšie od leta 2010

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Európska mena sa v pondelok obchodovala už za menej ako 1,20 dolára.

BRATISLAVA. Euro už stojí menej ako 1,20 dolára. Také slabé bolo naposledy v lete 2010. Ekonómovia odhadujú, že oveľa silnejšia v tomto roku európska mena ani nebude.

Prečo vlastne euro už niekoľko mesiacov padá?

1. Frankfurtu sa nepáči nízka inflácia

Investori čakajú, že Európska centrálna banka (ECB), ktorá sídli vo Frankfurte, bude nakupovať štátne a možno aj podnikové dlhopisy. Zjednodušene povedané, do bánk aj firiem natlačí viac eur a to v konečnom dôsledku znižuje ich cenu.

Guvernér ECB Mario Draghi takzvané kvantitatívne uvoľňovanie nevylúčil. Investori čakajú, že detaily predstaví na zasadnutí centrálnej banky v druhej polovici januára.

Dôvod je ten, že v eurozóne je veľmi nízka inflácia, v novembri sa spomalila na 0,3 percenta. A napríklad v Nemecku mali v decembri infláciu len 0,1 percenta. Na podobných úrovniach bola vlani aj na Slovensku. ECB považuje za takú, ktorá ekonomike pomáha, dvojpercentnú infláciu.

ACqBl

2. Reakcia na dianie v Grécku

Aktuálne posúva euro na slabšie úrovne situácia v Grécku. Koncom januára budú v tejto krajine, ktorá už dostala od európskych krajín finančnú pomoc, predčasné voľby. „V prieskumoch vedie ľavicovo radikálna strana Syriza, ktorá hlása bankrot Grécka v rámci eurozóny,“ hovorí analytik X-Trade Brokers Kamil Boros.

Nemecko dáva najavo, že od Grécka očakáva, že si bude plniť svoje záväzky. Týždenník Der Spiegel, odvolávajúc sa na vládne zdroje, priniesol informáciu, že Nemecko nebude za každú cenu brániť odchodu Grécka z eurozóny.

3. V Amerike chcú dvíhať úroky

Dolár tlačí na silnejšie úrovne tiež to, že sa darí americkej ekonomike. Navyše sa očakáva, že americká centrálna banka Fed dvihne v tomto roku úrokové sadzby. Investori predpokladajú, že zrejme v polovici roka ich zvýši o 0,25 percentuálneho bodu. To zatraktívňuje dolár.

Na druhej strane sa však ozývajú hlasy, že zvýšenie úrokov môže rozkolísať globálnu ekonomiku.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie