Denník N

Líder macedónskych Albáncov pred referendom: Zvolíme si novú kapitolu dejín

Ali Ahmeti. Foto – Andrej Bán
Ali Ahmeti. Foto – Andrej Bán

Rusi v Macedónsku majú politickú stranu a snažia sa zasahovať do referenda, hovorí Ali Ahmeti.

S politickým lídrom macedónskych Albáncov a predsedom koaličnej Demokratickej únie pre integráciu (DUI) Alim Ahmetim (59) sme hovorili po jeho mítingu v mestečku Negotino na severozápade Macedónska. Kampaň pred ostro sledovaným referendom o názve krajiny, ktoré bude v nedeľu 30. septembra, práve vrcholí.

Keby to záviselo od vás, aký názov by mala krajina, v ktorej žijete?

Už sa tým nezaoberám, je to uzavretý príbeh. Všetky dohody sú podpísané, nebudem už o tom špekulovať. Neexistujú ideálne dohody, čo je aj prípad našej zmluvy s Gréckom. Nevyhnutný je vždy kompromis a ten neznamená úplnú spokojnosť oboch strán.

Prečo je také dôležité referendum o názve krajiny pre európsku budúcnosť Macedónska a Balkánu ako takého?

Už v roku 1991, keď vzniklo Macedónsko po rozpade bývalej Juhoslávie, bola podpísaná dohoda, ktorej súčasťou bola zmena názvu krajiny. Grécko má právo veta v EÚ aj NATO, bez ich súhlasu nás do týchto štruktúr prijať nemôžu. A treba si uvedomiť, že my sme žiadali o členstvo, nie oni nás o to žiadali – aby sme sa cítili bezpečnejšie. Svoju bezpečnosť vidíme v NATO a EÚ od nás vyžaduje isté štandardy, čo sa týka korupcie, boja s organizovaným zločinom, právneho štátu. To všetko je náš bytostný záujem. Neexistuje pre nás Plán B.

Je podpora pre európsku integráciu medzi Albáncami v tejto krajine vyššia ako medzi etnickými Macedóncami?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Severné Macedónsko

Svet

Teraz najčítanejšie