Denník N

Ak sa ponevierate ako mátoha a deti vám nedajú spať, zvážte, či nepotrebujete spánkového kouča

Foto - Flickr.com/David J Laporte
Foto – Flickr.com/David J Laporte

Spánková koučka ma uistila, že aj napriek nočnému odlúčeniu budem mať stále veľa príležitostí túliť sa s dcérou – ale iba počas dňa, vraví fotografka a matka štyroch detí.

Píše Jamie Davis Smithová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Väčšina nových rodičov dôverne pozná to „delírium“, ktoré prichádza po narodení dieťaťa. Zmysly máte zbystrené na maximum a nachádzate sa v stave, pri ktorom je prežitie vás a vášho dieťaťa to jediné, na čom záleží. Vstávanie každých pár hodín, aby ste znovu a znovu nakŕmili bruško dieťaťa, je úmorné, no spolu s ním prichádzajú aj momenty, ktoré vás napĺňajú pokojom a šťastím.

Ja som počas tohto nočného dojčenia často mávala pocit, že sme jediné osoby vo vesmíre, ktoré nespia. Uvedomila som si, že táto spánková deprivácia nie je dlhodobo udržateľná. Keď malo moje tretie dieťa 11 mesiacov, dospela som do stavu zúfalstva.

Dlhé týždne som nespávala viac než pár hodín denne, takže som nemala trpezlivosť, aby som sa postarala o staršie deti. Pravidelne sa mi stávalo, že som sa vymkla v aute, odložila si slnečné okuliare do mrazničky, alebo niečo podobne divné. Môj príjem kofeínu stúpol do závratných výšok, no v podstate sa tým nič nezmenilo.

Dala som šancu spánkovej koučke

Moje prve dieťa spávalo veľmi dobre. Keď mala dcéra štyri mesiace, bez najmenších problémov sme ju presunuli z kolísky, ktorú sme mali opretú pri posteli, do vlastnej detskej postieľky, v ktorej vydržala spať celú noc. Iba v prvý týždeň potrebovala párkrát potľapkať, alebo utíšiť. Druhé dieťa bolo väčšou výzvou, no už v ranom veku spávalo podstatne dlhšie úseky ako neskôr jeho mladšia sestra.

Nemala som žiaden plán, iba som sa každý deň ponevierala ako mátoha. Brávala som deti na ihrisko, kde som si s najmladšou dcérou sadla na lavičku a sledovala ostatné deti. Jedného dňa som sa dala do reči s mamičkou, ktorá mi bola v mnohom podobná, no na rozdiel odo mňa nemala kruhy pod očami a nepôsobila tak vyziabnuto.

Ukázalo sa, že táto mama, Jessica Dodsonová, je spánková koučka a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie