Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O popieraní ľudskej dôstojnosti

Myšlienka ľudskej dôstojnosti bola vždy kontaminovaná naším pokrytectvom.

Poznáme to dobre aj zo Slovenska, ale autor uvádza príklad z Rakúska. Prvé dieťa, ktoré sa narodilo v novom roku 2018, sa volá Asel a narodilo sa moslimským rodičom. Na sociálnych sieťach sa strhla búrka, Asel dostala v prvých hodinách života stovky prianí, aby sa nedožila ani druhého dňa, lebo je len „ďalší narodený terorista“.

Odkiaľ sa táto vlna nenávisti berie v západnej civilizácii, ktorá sa rada pýši vynálezom pojmu „ľudská dôstojnosť“? Profesor filozofie Remy Debes si túto otázku kladie tiež, ale svoj text začína najprv štatistikami. V Nemecku sa v rokoch 2013 až 2015 počet „zločinov z nenávisti“ zvýšil o 87 percent a je ich najviac od druhej svetovej vojny, v Španielsku narástol z 200 takých prípadov medzi rokmi 2009 až 2012 na 1100 v rokoch 2013 až 2016. Poľskí ľudskoprávni aktivisti odhadujú od roku 2000 až desaťnásobný nárast.

Prejavy antisemitizmu, ktoré môžeme považovať za akýsi lakmusový papier spoločenskej nenávisti, vzrástli v Británii za posledný rok o 34 percent a ich počet je najvyšší, odkedy sa tieto prejavy štatisticky registrujú. Rastie aj počet prípadov fyzického násilia, v 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie