Denník N

Posledná šanca dostať sa do EÚ? Referendum o názve Macedónska bude tesné, rozhodne účasť

Demonštrácia za to, aby ľudia v referende hlasovali kladne. Foto – TASR/AP
Demonštrácia za to, aby ľudia v referende hlasovali kladne. Foto – TASR/AP

Referendum bude platné, ak sa zúčastní 50 percent voličov.

Nebyť názvu, bolo by Macedónsko už desať rokov v NATO. A možno by sa stalo aj členom Európskej únie – pred pätnástimi rokmi sa považovalo za favorita na úrovni Chorvátska, ktoré vstúpilo do Únie v roku 2015.

Spor s Gréckom o názov tejto malej balkánskej krajiny však Macedóncov na ceste do týchto inštitúcií zastavil. Grékom prekážalo meno, ktoré je totožné s ich provinciou a zároveň antickým kráľovstvom.

V nedeľu sa to môže zmeniť.

Občania štátu, ktorý v OSN vystupuje iba ako Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko, budú mať historickú možnosť, aby v referende tento proces odblokovali. V júni sa Macedónsko s Gréckom dohodlo na novom názve krajiny. Bude sa volať Severné Macedónsko, no obyvatelia budú stále Macedónci a jazyk macedónčina.

Názov sa nespomína

Mnohí v krajine však odmietajú zmeniť si meno štátu, aj keď bez toho sa do NATO a EÚ zrejme tak skoro nedostanú. Aj preto ľavicová vláda presadila, že v referendovej otázke sa budúci názov vôbec nespomína.

„Podporujete členstvo v Európskej únii a NATO tým, že prijmete dohodu medzi republikou Macedónsko a republikou Grécko?“ pýtajú sa ľudí.

Vláda chce takto zvýšiť pravdepodobnosť, že referendum prejde. „Fakt, že ho vynechali, ukazuje, aká veľmi sporná je táto otázka stále medzi Macedóncami,“ napísal pre Foreign Policy odborník na Balkán Florian Bieber.

Podľa prieskumu ešte z prelomu júla a augusta

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Severné Macedónsko

Svet

Teraz najčítanejšie