Denník N

Nechce sa vám čakať v radoch? Festival Biela noc sa začína už dnes a potrvá do nedele

Inštalácia Oliviera Ratsiho v Sklade č. 7 je hypnotická. Foto - archív Oliviera Ratsiho
Inštalácia Oliviera Ratsiho v Sklade č. 7 je hypnotická. Foto – archív Oliviera Ratsiho

Pre väčší komfort si niektoré diela festivalu môžete v Bratislave pozrieť už dnes, hlavný program bude tradične v sobotu večer. O týždeň sa festival presunie do Košíc.

Francúzsky umelec Olivier Ratsi bol vo štvrtok popoludní už pomerne pokojný, hoci ešte stále v pracovnej nálade. „Už iba dolaďujeme posledné detaily, ale všetko je nachystané. Veľmi sa teším, že tu môžem byť. O týždeň uvidím Bielu noc aj v Paríži, ale určite si pôjdem pozrieť aj viaceré diela z vášho programu, máte tu výborných autorov.“

Keď s umením začínal, pracoval s klasickými médiami, maľbou či kresbou, no po čase tieto nástroje vymenil za „nové médiá“. „Sú to pre mňa naozaj nástroje a ja sa s ich pomocou snažím vytvoriť prostredia, do ktorých môže človek vstúpiť a mať z nich zážitok,“ hovorí Ratsi.

Jeho zvukovo-svetelná inštalácia s názvom Pêle-Mêle je jednou z tých, ktoré môžete v rámci festivalu Biela noc v Bratislave vidieť už dnes, a to vo výnimočnom priestore, ktorý je zväčša pre verejnosť neprístupný – v Sklade č. 7 na dunajskom nábreží pri Eurovei. Ten priestor Oliviera Ratsiho, ale i ďalších dvoch umelcov, ktorých diela tu uvidíte, nadchol a niet divu – zvonka dokonale zrekonštruovaná budova, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou, pripomína hollywoodsku maketu. Vo vnútri je to totiž surový industriálny priestor, roky neprípustný verejnosti. Pred desiatimi rokmi mal podľa vízií architektov„žiť kultúrou“, čo sa nikdy nestalo, a tak sa to podarí aspoň počas tohto víkendu.

Víkendový program: Ideálny pre rodiny s deťmi. Ak nechcete riskovať, že si v sobotu v noci nestihnete pozrieť všetko, čo ste chceli vidieť, alebo sa vám nechce čakať v radoch, vyrazte už dnes alebo si niektoré diela naplánujte na nedeľu. Prehľad diel, ktoré môžete vidieť už od piatka, nájdete tu.

Vstupenky si môžete kúpiť oddnes až do nedele od 10.00 h pred Starou tržnicou na Námestí SNP, na námestí Eurovea a v parku pri River Parku.

Chystáte sa na Bielu noc? Pošlite nám svoje fotografie na e-mail bielanoc@dennikn.sk, najlepšie z nich uverejníme. 

Oddnes je prístupná aj inštalácia architektov Numen/For Use, nájdete ju pri Zuckermandli. Vo vnútri veľkého oblaku sú pružné siete. Foto – Numen/For Use
Sprístupnené je už aj dielo Kariny Smiglovej-Bobinskej v bratislavskej Kunsthalle. Steny sú zatiaľ biele a čakajú, kým ich diváci pokreslia uhlíkovými hrotmi, ktoré sú na interaktívnom objekte. Foto – Caitlind R. C. Brown
Počas celého víkendu môžete zažiť aj pohybovú performance známeho rakúskeho umelca a choreografa Williho Dornera, ktorý spolupracoval so slovenskými tanečníkmi a performermi. Začiatok je vždy o 15.00 h, 19.00 h a 22.00 h na Gondovej 2. Netradičná prechádzka s performermi trvá približne hodinu.

Pre lepšiu orientáciu odporúčajú organizátori stiahnutie mobilnej aplikácie, ktorú vyvíjali v spolupráci s VÚB bankou. Tento rok by mali fungovať aj notifikácie, ktoré vás upozornia na dlhé čakanie pred interiérovými inštaláciami alebo na akékoľvek možné kolízne situácie.

Auto nechajte doma. Ku kolíziám by tento rok dochádzať nemuselo aj vďaka rozsiahlej dopravnej uzávierke, ktorá urobí z dunajského nábrežia dočasnú pešiu zónu. Aj preto urobíte lepšie, ak do centra vyrazíte na MHD. Linky MHD budú v meste posilnené počas večera a aj v noci, rovnako posilnené budú aj prímestské spoje Bratislavskej integrovanej dopravy.

Celý víkend bude prístupná aj inštalácia Brocken 5.1 na nábreží pri Eurovei. Ide o svetelný objekt, do ktorého sa dá vstúpiť. Kostra objektu je ručne vydierkovaná, tvorí ju 60 000 mikrootvorov, ktoré vytvárajú svetelnú ilúziu a neopakovateľnú vesmírnu atmosféru. Autorom diela je japonský architekt Yasuhiro Chida.
Na festival sa vráti aj francúzsky umelec Guillaume Marmin, ktorý prinesie novú inštaláciu do Kostola klarisiek, tá sa však bude dať vidieť iba počas sobotňajšej noci. Foto – Guillaume Marmin

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie