Denník N

Mazák: Bez falošnej kolegiality majú naši kandidáti na európskych prokurátorov šancu

Ján Mazák. Foto - TASR
Ján Mazák. Foto – TASR

Na to, aby sa stal jedným z dvanástich členov výberovej komisie, ktorá bude mať dôležité slovo pri zložení Európskej prokuratúry, stačil jeho životopis. Súdnej rade sa skúsenosti Jána Mazáka, bývalého predsedu Ústavného súdu a dnes poradcu prezidenta, mália.

Ján Mazák hovorí:

  • ako sa pozerá na najnovší návrh Smeru k voľbe ústavných sudcov
  • ako sa stal členom výberovej komisie, ktorá bude vyberať európskych prokurátorov
  • načo vlastne Európska prokuratúra vznikne a či by dokázala pomôcť našim farmárom
  • prečo je dosť dobrý, aby bol v komisii Európskej prokuratúry, ale cez Súdnu radu na žiaden post neprejde

Veľa sa teraz hovorí o výbere ústavných sudcov. Čo si myslíte o najnovšom návrhu Smeru, aby sa kandidáti na sudcov volili 90 hlasmi, ale bez možnosti výberu prezidentom?

Ak by s takým nápadom prišiel niekto v roku 1992, teda v čase tvorby našej ústavy, tak by som sa nad tým vážne zamyslel. V tej dobe bol prezident volený v parlamente, takže zvolenie sudcu Ústavného súdu 90 hlasmi by bolo legitímne a v poriadku. Dnes, keď je prezident priamo volený a spôsob obsadzovania Ústavného súdu sa už ujal, a na tom nemení nič, že došlo k rozporom medzi Národnou radou a prezidentom o spôsobilosti kandidátov, som toho názoru, že návrh Smeru patrí už len do análov historicky premeškaných šancí mať iný spôsob utvárania Ústavného súdu.

Zaskočili vás predstavitelia Smeru, keď tento návrh predložili na stretnutí s prezidentom?

Návrh ma zaskočil, hlavne však z dôvodu, že vraj má pevnú oporu v odporúčaniach Benátskej komisie. Iste, nie je to pravda, ako bývalý člen Benátskej komisie som bol skôr nemilo prekvapený, ako sa dá účelovo skomoliť vcelku jasné odporúčanie tejto komisie. To jasne vychádzalo z existujúceho modelu voľby kandidátov a ich menovania prezidentom bez slovka kritiky takého rozdelenia oprávnení medzi hlavou štátu a parlamentom.

Akú úlohu môže teraz zohrať prezident?

Ak by prešiel návrh Smeru a bola zmenená ústava tak, ako to navrhujú, tak prezident by nemal na výber. Zmena ústavy totiž zaväzuje všetkých a nedá sa ju ani vetovať.

Je ešte šanca, aby sa zabránilo koalícii, že si na dvanásť rokov obsadí Ústavný súd len „svojimi“ ľuďmi?

Ak sa nič nezmení v ústave, tak vidím určitú možnosť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie