Denník N

Veľký príbeh Rush je na konci

Foto - rush.com
Foto – rush.com

Po turné pred tromi rokmi ohlásili, že bude posledným, ale naznačili, že ešte nahrajú nový album. Už však vyhlásili definitívny koniec.

Podľa posledných vyhlásení členov kanadskej skupiny Rush to vyzerá tak, že už nebudú žiadne ďalšie koncerty ani nahrávky. Oficiálne ohlásili koniec činnosti. Namiesto smútku či výčitiek si pripomeňme ich vyše 40-ročnú kariéru.

Albert Schweitzer vo svojej knižke o Bachovi opisuje dva typy muzikantov. Prví používajú hudbu ako nástroj na predstavenie seba samého, druhí hudbe slúžia a sami sú jej nástrojom. Medzi takých patria Bach, Mozart, Haydn, Janáček a mnoho ďalších služobníkov hudby – slávnych, menej známych, ale aj tých, ktorých mená nepoznáme. S úctou a pokorou do nôt a tónov poctivo prepisovali, čo bolo zapísané v nich. Z ich skladieb nezistíme, čo práve cítili, čo ich trápilo, či trpeli, či boli veselí. Počúvali a poslúchali príkazy hudby a ich tvorba povznáša svojou večnou krásou. Ísť tou cestou je však ťažké.

Tých druhých bolo vždy viac. Môžu to byť fenomenálni skladatelia a virtuózi, ale ich hudba vraví: „Dívajte sa a počúvajte, aký som dobrý, čo všetko dokážem, čo nové som vymyslel, nikto predo mnou na také ešte neprišiel!“ Alebo: „Pozrite, aký som (ne)šťastný, nikto predo mnou ešte taký nebol!“ Alebo tiež: „Hľa! Aký som rýchly!“ Ich hudba môže byť zaujímavá, ale nie je večná, je to výhonok, ktorý časom odumrie.

V pope to nie je iné. Aj tam je veľa prízemných pávov, pre ktorých je hudba chvostom, výstavkou vlastného ja. Ale sú tam

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie