Denník N

7 dobrých správ: Nórka vešia na plot tašky plné jabĺk a ponúka ich zadarmo. Jej dobrý čin inšpiroval aj Slovákov

Nórka Inger Garåsová sa podelila so svojou úrodou. Foto – Facebook/Inger Garås
Nórka Inger Garåsová sa podelila so svojou úrodou. Foto – Facebook/Inger Garås

India zavádza zdravotné poistenie pre chudobných, na bratislavských internátoch varia aj vegánske jedlá a viaceré podniky v Česku ponúknu zľavu pre ženy na materskej. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Strateného chlapca našli po 49 dňoch

Aldi Novel Adilang pracoval na mori od svojich 16 rokov. Jeho úlohou bolo rozsvecovať svetlá na plávajúcej rybárskej pasci zvanej rompong. Raz za týždeň sa za ním zastavili jeho kolegovia z pevniny vzdialenej 125 kilometrov a priviezli mu jedlo, vodu a palivo a odniesli si úlovok.

V polovici júla však jeho plavidlo zasiahla búrka, silný vietor pretrhol lano pripevnené k morskému dnu a 19-ročného Adilanga odvialo. Našla ho panamská loď po 49 dňoch.

Podľa Guardianu chlapec na mori prežil vďaka svojej vynaliezavosti – lovil ryby, ktoré si piekol na dreve zo svojho prístrešku, a pil vodu, ktorú si filtroval cez svoje oblečenie.

„Povedal, že vždy, keď okolo neho preplávala loď, ovládla ho nádej. Lenže viac ako desať lodí ho minulo a žiadna nezastavila ani Aldiho nevidela,“ cituje denník indonézskeho diplomata Fajara Firdausa. Až 31. augusta si chlapca všimla posádka panamskej lode; bolo to viac ako mesiac a pol po tom, čo sa stratil. Adilanga následne odviezla do Japonska, kam mala namierené.

Podľa indonézskych novín Tribun Manado si chlapec myslel, že na mori zomrie, a dokonca uvažoval o samovražde, nakoniec si však spomenul na radu rodičov, aby sa v čase núdze modlil. Domov do mesta Manado na indonézskom ostrove Sulawesi sa vrátil 8. septembra a podľa úradov je v dobrom zdravotnom stave.

2. India zavádza zdravotné poistenie pre chudobných

India dáva v súčasnosti na zdravotníctvo len približne jedno percento svojho HDP, čo je jeden z najmenších podielov na svete. Premiér Naréndra Módí to mení a zavádza zdravotné poistenie pre chudobných.

Každoročné náklady sa odhadujú na 110 miliárd rupií (1,38 miliardy eur), ktoré si podelí centrálna vláda s jednotlivými štátmi. Takzvaný Modicare by mala využiť približne pol miliarda ľudí, informuje BBC, a pôjde tak o najväčší program zdravotnej starostlivosti na svete.

„Táto iniciatíva je jedinečná, čo sa týka veľkosti a rozsahu,“ napísal Módí na Twitteri. „Ukazuje to náš neoblomný záväzok vytvoriť zdravú Indiu.“

Kritici Módímu vyčítajú, že zdravotné poistenie zavádza len s cieľom získať voličov pred budúcoročnými voľbami.

3. Nórkin dobrý skutok inšpiroval aj Slovákov

Nórka Inger Garåsová sa tento rok tešila z bohatej úrody jabĺk a rozhodla sa, že sa s ňou podelí. Zavesila preto časť svojej úrody na plot a ponúkla ju ostatným zadarmo.

Pre nórske noviny Drammens Tidende uviedla, že tento rok jej jablone zarodili viac ako zvyčajne, a preto na plot okolo svojho domu umiestnila asi 200 vreciek jabĺk. Tie si mohol zobrať každý, kto mal o ne záujem.

Jej čin inšpiroval

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie