Denník N

Profimamy učia opustené deti, ako žiť v bežnej rodine. Keď odídu, sú smutné, ale šťastné

Ilustrácia – Petra Lukovicsová
Ilustrácia – Petra Lukovicsová

Detský domov je umelé prostredie, v ktorom sa deti naučia usmiať, keď ich fotografujú. Nedokážu však bežné veci ako kúpiť chlieb alebo rozplakať sa, keď ich niečo trápi. Profesionálni rodičia to majú zmeniť.

Keď vojdete do domu Denisinej rodiny, potrebujete chvíľu, aby ste sa zorientovali, koľko detí tam vlastne je. Deväťročná dcéra, dvanásťročný syn, jedenapolročné dieťa lezie po zemi, trinásťročný prichádza neskôr. Denisa sa smeje a dodáva, že doma ešte nie je najstarší syn, ktorý má pätnásť rokov.

Rodina má štyri vlastné deti a malú Nelku s Downovým syndrómom z detského domova, o ktorú sa Denisa stará ako profesionálna mama. Denisa si želela ostať v anonymite, pretože žije v malej dedine pri Bratislave a nechce, aby ju okolie spoznalo. Mená sme zmenili aj všetkým deťom pre ochranu osobných údajov.

Nelka je jednou z 1300 detí, ktoré sú umiestnené v profesionálnych rodinách. V porovnaní s ďalšími zhruba tromi tisíckami, ktoré sú v detských domovoch, je to stále málo.

Profesionálne rodičovstvo je podľa zákona typ dočasnej náhradnej starostlivosti o dieťa z detského domova. Profesionálny rodič je zamestnanec domova a o dieťa sa stará vo svojej vlastnej domácnosti nepretržite, kým sa dieťa nevráti do biologickej rodiny, alebo sa pre neho nenájde pestúnska či adoptívna rodina.

Rozprávali sme sa s tromi profimamami a ich rodinami o tom, ako sa k tejto práci dostali, čo pre nich znamená a ako zvládajú odchody detí.

Odborníci sa zhodujú v dvoch veciach – rozdiel medzi deťmi, ktoré zažili profesionálnu rodinu, a tými, ktoré žili len v detskom domove, je obrovský. A po druhé – záujem o túto prácu je na Slovensku nedostatočný.

Downov syndróm, sonda a dve operácie srdca

Denisa mala niekoľko rokov vlastnú kaviareň. Postupne ako sa jej rodina rozrástla, si uvedomila, že už viac nechce pracovať cez víkendy a chce tráviť viac času s deťmi. Okrem toho, jeden z jej synov má Downov syndróm a starostlivosť o neho bola náročnejšia.  Začala teda uvažovať, aká práca by jej vyhovovala.

V tom čase ešte netušila, že existuje niečo ako profesionálne rodičovstvo. Na Facebooku natrafila na fotku čerstvo narodenej Nelky. Dieťaťa s Downovým syndrómom sa rodičia zriekli a Nelky sa ujal detský domov Studienka v Bratislave.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie