Denník N

Andrej Danko je posadnutý titulofíliou (udalosti týždňa)

Radičová, Štrasser, Bezák, Koščová Stach, Goda a Korda vyberajú udalosť, prešľap i podcenený moment uplynulého týždňa.

Iveta Radičová, bývalá premiérka

Udalosť týždňa

Tešiť sa z chytenia podozrivých z úkladnej dvojnásobnej vraždy nie je na mieste. Prejav radosti nie je na mieste. Azda má polícia tých, ktorí vraždu spáchali, a odhalí tých, ktorí ju objednali. Azda budú spravodlivo potrestaní. Azda spravodlivý trest trochu utíši bôľ. Azda sa už nezopakuje, že za vyslovenie pravdy o mafii a oligarchoch hrozí poprava. Nezopakuje?

Prešľap týždňa

Politici riešia skorší odchod do dôchodku, obedy a vlaky hradené z daní. Ale problém je inde a je oveľa hlbší a vážnejší. Smer sa zbavuje zodpovednosti za pokrytie nákladov spolu s výškou dôchodkov a riešenia presúva na budúce vlády s plným vedomím, že opatrenia bude nutné prijímať. Pretože starneme. Pretože nemáme či nechceme mať deti. Ak sa nezmení reprodukčné správanie, starnutie obyvateľstva bude nezvratné a hlavne v období 2020 až 2040 veľmi intenzívne. Slovensko sa stane spolu s Poľskom najstaršou krajinou EÚ a zaradí sa medzi najstaršie krajiny na svete (Eurostat, OSN). Veľmi intenzívne starnutie obyvateľstva bude mať závažné dôsledky na vývoj celej spoločnosti. Navyše pokrytie výšky dôchodkov, sociálne a zdravotné zabezpečenie, ovplyvní aj vzdelávací systém, bytovú politiku, oblasť služieb a tvorbu infraštruktúry. Novou a veľmi významnou skutočnosťou je, že starnutie vo zvýšenej miere zasiahne obyvateľstvo v produktívnom veku. Ekonomické zaťaženie produktívneho obyvateľstva neproduktívnym obyvateľstvom sa bude zvyšovať. Je to vážny signál pre trh práce. Treba reálne vyhodnotiť možnosti ovplyvniť reprodukčné správanie obyvateľstva. Veľmi starostlivo treba zvažovať prijímanie opatrení. Považujem za nanajvýš nezodpovedné odkladať začiatok opatrení v prípade pravdepodobných scenárov budúceho vývoja. Opatrenia zamerané na dôsledky reprodukčného správania totiž nie je možné robiť na poslednú chvíľu a očakávať od nich rýchly účinok. Obedy zadarmo či skorší odchod do dôchodku to určite nie sú.

 

Ján Štrasser, spisovateľ

Udalosť týždňa I

Zadržanie podozrivých z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Teraz už len „maličkosť“ – nájsť, zadržať, usvedčiť, odsúdiť a nechať zhniť v Leopoldove tú/tie sviňu/svine, čo si ju objednala/objednali.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Udalosti týždňa

Slovensko

Teraz najčítanejšie