Denník N

Novinárka Petková: Nepotrebujem obedy zadarmo. Chcem poznať meno toho, kto si objednal vraždu novinára

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Celý text prejavu riaditeľky Nadácie Zastavme korupciu:

Bol pondelok 26. februára. Veľmi studený, hoci slnečný deň. Moje auto neštartovalo, cez víkend zamrzla baterka. Bola som naštvaná, že musím ísť peši do práce.

26. februára som meškala do práce. Keď som vošla do redakcie Trendu, civeli na mňa tváre vydesených kolegov. Na mobile som mala asi 15 neprečítaných esemesiek a rovnaký počet zmeškaných hovorov. Triasla som sa od zimy. A potom veľmi dlho od plaču. Takto som sa pred siedmimi mesiacmi dozvedela, že zavraždili Jána Kuciaka a jeho Martinu.

Odvtedy sa veľa zmenilo. V mojom živote aj v tejto krajine. Odstúpil premiér, minister vnútra a vedenie polície. Vo väzbe sa ocitol človek, o ktorom Ján Kuciak písal. Ďalší, dovtedy nedotknuteľný pán z Bonaparte ide v novembri pred súd. A keď včera NAKA pochytala ľudí podozrivých z účasti na vražde, mnohým zrejme, rovnako ako mne, napadlo, či má ešte zmysel protestovať. Ale zaváhala som len na chvíľu. Objednávateľ vraždy totiž stále behá po slobode. A mnohí ďalší páchatelia korupčných káuz, o ktorých Ján Kuciak písal, zostali nepotrestaní.

Stále nemáme dôvod veriť v dobre fungujúci štát a políciu. Vláda len tento týždeň schválila novelu zákona o Policajnom zbore. Umožní zabetónovať na najbližšie štyri roky nového policajného prezidenta, ktorého si zvolí vo výbore vládna väčšina. Vysokí policajní funkcionári, ktorí po marcových protestoch odstúpili, sa opäť zamestnali. A to priamo u ministerky vnútra. Považujem to za výsmech priamo do tváre tisíckam tých, ktorí vyšli do ulíc.

Neviem ako vy, ale ja neprestanem. Som presvedčená, že len vďaka verejnému tlaku nastali zmeny k lepšiemu. Ale stále ich môže byť viac.

Nepotrebujem obedy zadarmo. Chcem poznať meno toho, kto si objednal nájomnú vraždu novinára. Chcem fungujúci právny štát. Dôveryhodnú políciu. Politickú kultúru, kde vyvodenie zodpovednosti neznamená inú dôležitú funkciu.

Len tak budem mať istotu, že sa už nikdy v živote nezobudím do takého mrazivého rána, aké ma zastihlo 26. februára 2018.

Na záver by som chcela zacitovať slová Jozefa Kuciaka, ktoré napísal tesne po zadržaní podozrivých osôb. „Sme na prvom schode rebríka. Vďaka práci niektorých ľudí z polície, vďaka slušným prokurátorom, vďaka zahraničnej pomoci, vďaka kontrole a práci médií, vďaka tlaku spoločnosti. Dúfam, že po rebríku budeme kráčať nahor a neuspokojíme sa na prvom schode. To podstatné je ešte veľmi ďaleko, neprestávajme ani na okamih!“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie