Denník N

Herec Mitaš: Dúfam, že tu dnes všetci stojíme preto, že máme nádej

Herec Marián Mitaš. Foto - Tasr
Herec Marián Mitaš. Foto – Tasr

Prejav herca Mariána Mitaša na proteste Za slušné Slovensko v Bratislave.

Celý prejav herca:

Dobrý večer,

Bol som požiadaný riaditeľom činohry SND a tiež organizátormi dnešného pochodu, aby som povedal pár slov aj za mojich kolegov, ktorí počas dnešného večerného zhromaždenia hrajú predstavenia.

Cítim veľkú zodpovednosť, lebo sa necítim ako rečník, a ťažko sa hovorí niečo nové po pol roku od tých veľkých a silne emotívnych pochodov po vražde Jána a Martiny.

Dlho som rozmýšľal, čo poviem, a nakoniec som dospel do bodu, kedy poviem nielen čo by som mal, ale aj čo by som chcel.

Kedysi som niekde čítal, že na to, aby na Slovensku bolo lepšie, sa musia vymeniť dve generácie politikov, lebo ani ten najskorumpovanejší politik nechce vychovať svoje deti ako zlodejov. Slovensko už v demokracii prežilo skoro 30 rokov, a tak mi to nejak vychádza, že teraz je tá doba, kedy sa Slovensko pohne o ďalší krok vpred.

Je tu ďalšia generácia. Nielen politikov, ale aj novinárov, aktivistov a aktívnych občanov. A tak to má v demokracii byť. Toto je koktejl, ktorý vie garantovať správne smerovanie akejkoľvek krajiny.

Na námestiach už bolo aj viac ľudí ako dnes. 40-tisíc, 50-, 60-tisíc, dnes nás tu je menej, ale to nevadí. Pred pol rokom tu bolo veľa ľudí nahnevaných. Po formálnej výmene a odstúpení bývalého premiéra a bývalého ministra vnútra hnev opadol veľa ľudí sa vrátilo k svojim každodenným povinnostiam a radostiam.

Ale my, čo tu sme dnes, sme neprišli ventilovať hnev. My sme prišli ukázať odhodlanosť. Dávame našim zvoleným ministrom vedieť, že nás zaujíma, ako spravujú našu krajinu a pozorne to sledujeme. Že sme ochotní a schopní sa zaktivizovať, keď vyjde najavo, že ju spravujú zle, či vinou svojej neschopnosti alebo osobného prospechu.

Sme tu na pozvanie ďalšej generácie, ktorá sa na Slovensku narodila a chce – a bude tu žiť. Lebo Slovensko je naša zem.

Nie sme tu dnes napriek tomu, že polícia včera chytila údajných vrahov Jána a Martiny, sme tu práve preto. Aby sme dali jasne najavo, že chytiť vykonávateľov nestačí. Chceme poznať meno objednávateľa a chceme vidieť jeho tvár – v spoločnosti kukláčov, ktorí ho vedú na súd a odtiaľ do väzenia.

Verím, že to nebola len práca polície a už vôbec nie práca politikov. Ale nás všetkých ako spoločnosti. Aktívnych občanov, ktorí sme vyšli do ulíc a na námestia dať jasný signál, že takéto svinstvo nenecháme nikoho zakryť. Že je to práca aktivistov, ktorí nám na to dali priestor nezávislý od politických strán.  Verím, že je to práca novinárov, ktorí priniesli dôležité stopy svojou investigatívnou prácou. A v nesposlednom rade – že je to práca poctivých vyšetrovateľov, ktorí stále v polícii pracujú napriek útlaku zo strany svojich nepoctivých kolegov či nadriadených.

Všetci sme frustrovaní aj nahnevaní a niektorí aj riadne nasratí. Ale ja tu dnes nechcem šíriť frustráciu a hnev. Naopak. Dúfam, že tu dnes všetci stojíme preto, že máme nádej! Nádej, že Slovensko nie je skrz na skrz prežraté korupciou a mafiou, ale že tu stále žije a pracuje väčšina, ktorá je poctivá a slušná. Ktorá sa nikam nechystá. Neodchádza. Ale chce a bude tu žiť.

Za Jána a Martinu. Za slušne slovensko. Ďakujem.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Za slušné Slovensko

Slovensko

Teraz najčítanejšie