Denník N

Poučenie z krízového vývoja, vzor 1938 – počas Mníchova i pred Mníchovom

Chamberlain si podáva ruku s Hitlerom, 30. septembra 1938.
Chamberlain si podáva ruku s Hitlerom, 30. septembra 1938.

Mohlo to dopadnúť inak, ak by sa včas vyriešilo postavenie Slovenska, ak by sa štát správal lepšie k národnostiam, mal by viac spojencov a menej nepriateľov?

Pri okrúhlom výročí Mníchovskej dohody sa opäť stane jednou z najčastejších tém diskusií, či bolo dobré, že Česi a Slováci dohodu napokon prijali, alebo ju mali odmietnuť a mali sa radšej brániť. A zachovať si tak hrdosť, aj keby bola ich pomerne rýchla vojenská porážka nevyhnutná.

Na tom druhom sa totiž zhodnú prakticky všetci odborníci vrátane tých, ktorí by napriek tomu volili boj. A to aj za cenu veľkého množstva obetí a zničenia krajiny, čomu sa nakoniec Československo sčasti vyhlo. Presnejšie povedané: nedopadlo až tak zle ako mnohé iné krajiny, na ktorých území sa napokon bojovalo intenzívnejšie.

Takže je to v podstate neriešiteľná otázka, lebo je to skôr vec nátury ako odbornej debaty. V čase Mníchova totiž už žiadne dobré riešenia neboli.

V tieni tohto tradičného sporu trochu ostáva, čo sa malo robiť nie v roku 1938, ale dovtedy, aby nedošlo k tomu, že sa počas Mníchova dalo vyberať už len medzi čertom a diablom. To je škoda aj preto, že ak pre samotných Čechov a Slovákov z týchto udalostí plynie nejaké špecifické a dodnes použiteľné poučenie, ak mohli niečo urobiť inak a lepšie, netýka sa to roku 1938. Vtedy už pre nich bolo neskoro – o ich osude rozhodovali najmä iní.

Skôr než bolo neskoro

V roku 1938 takmer všetko hralo v neprospech prvej Československej republiky. Po anšluse Rakúska ju skoro zo všetkých strán obklopovalo hitlerovské Nemecko alebo štáty ako Maďarsko a Poľsko, s ktorými malo zlé vzťahy a ktoré voči nemu mali územné nároky.

Jeho spojenci zaň bojovať nechceli alebo výrazne pomôcť nemohli. To sa týkalo nielen Veľkej Británie a hlavného spojenca, v Československu obzvlášť uctievaného Francúzska, ale aj takzvanej Malej dohody.

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ smatana@... je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Československo

Komentáre

Teraz najčítanejšie