Denník N

Iba plné ulice môžu zmeniť mesto. Biela noc je festival, aký Bratislava potrebuje

Biela noc 2018. Foto N – Vladimír Šimíček
Biela noc 2018. Foto N – Vladimír Šimíček

V sobotu večer prilákala Biela noc do ulíc približne 170-tisíc ľudí, a to aj tam, kde zväčša jazdia iba autá. Niektoré z inštalácií sa dajú vidieť ešte aj v nedeľu.

Pre niekoho to bolo možno jedno z najmenej nápadných diel. Navyše ho diváci zväčša videli v momente, keď sa vynorili z nádvoria Starej radnice s vyše päťtisíc svetielkami pripomínajúcimi svetelný dážď. Hore na oblohe nad Primaciálnym námestím sa vznášali Oblaky – rad za sebou idúcich obrovských čiernych balónov ukotvených mnohými malými lankami.

Technicky šlo o jednu z najnáročnejších inštalácií, lebo udržať balóny v jednom rade na svojom mieste vo výške, kde je väčšia veternosť, nie je práve jednoduché. To je však nepodstatné v porovnaní s tým, čo bolo na nich napísané veľkými bielymi písmenami: Často prichádzame o moc, lebo si myslíme, že ju nemáme.

Ulice Bratislavy boli počas sobotňajšej noci plné. Pripísať to môžeme mnohým menším akciám, ktoré sa práve v tento večer v centre mesta diali, no nepochybne najmä tej najväčšej – Bielej noci, ktorá hovorí o účasti približne okolo 170-tisíc divákov. Je to festival pre masy; neočakávať ich tam mohlo znamenať, že si zbytočne pokazíte večer.

Napokon, práve tie davy ľudí v uliciach sú samostatným zážitkom. Križovatke na rohu Vajanského nábrežia a Štúrovej ulice by sme mohli prisúdiť úlohu headlinera. Sledovať hlúčiky prúdiacich ľudí a rodín s deťmi, pomaly sa odvažujúcich vykročiť na cesty, ktoré bývajú plné áut, bolo priam krásne. Ak tento festival vznikol preto, aby sme mesto, v ktorom žijeme, videli a spoznali aj nejako úplne inak než bežne, potom vyhral.

Nie všetko sa dá urobiť dokonale, ale iba plné ulice môžu mesto (a krajinu) zmeniť. O tom sme sa už tento rok presvedčili.

Inštalácia japonského autora Yasuhira Chidu bola pôsobivá. Vidieť sa dá aj v nedeľu. Foto – Marko Erd

Dielo Oblaky Jara Vargu, Ilony Németh a Mariána Ravasza. Foto N – Vladimír Šimíček

Tisíce ľudí pritiahol svetelný dážď zoskupenia Squidsoup na nádvorí Starej radnice. Foto N – Vladimír Šimíček

Na interaktívne dielo Numen/For Use sa v noci čakalo aj dve hodiny. Prístupné bolo aj počas piatka, celú sobotu a dá sa vidieť ešte aj dnes. Foto N – Vladimír Šimíček

Starý most žiaril farbami zvnútra. Foto – Jaroslav Novák

Lúče na reštaurácii UFO mohli tentoraz ovládať diváci z nábrežia. Foto – Jaroslav Novák

Je to aj o umení, ale najmä o meste

Práve s tým súvisí aj výrok na balónoch nad Primaciálnym námestím, za ktorými stoja umelci Jaroslav Varga, Ilona Németh a architekt Marián Ravasz. Ide o parafrázu citátu afroamerickej spisovateľky a občianskej aktivistky Alice Walkerovej. Jeho umiestnenie pred magistrátom hlavného mesta v čase krátko pred komunálnymi voľbami nie je žiadna náhoda. Už o pár týždňov budú mať (nielen) Bratislavčania právo hlasovať a zvoliť si do vedenia mesta tých, ktorým dôverujú.

Trojica autorov spolupracovala už aj vlani

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Biela noc

Kultúra

Teraz najčítanejšie