Denník N

Koho tipujú na Nobelove ceny? Udeľovanie sa začne už v pondelok

Nobelova cena udelená za výskum vyvinutý v IBM. Foto – Martina Ribar Hestericová
Nobelova cena udelená za výskum vyvinutý v IBM. Foto – Martina Ribar Hestericová

Laureát Nobelovej ceny dostane medailu, diplom a nárok na finančnú odmenu vo výške 8 miliónov švédskych korún (cca 855-tisíc eur). Cena sa dá rozdeliť maximálne medzi troch laureátov. Môže ju získať najúspešnejší výskum za posledný rok, ale aj metóda, ktorá bola objavená už pomerne dávno.

Udeľovanie Nobelových cien sa každoročne začína v prvý októbrový týždeň. Ako prvú udelia v pondelok Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu.

Do minulého roka bolo udelených spolu 585 cien, ktoré sa rozdelili medzi 923 ľudí alebo organizácií.

Každá cena pozostáva z medaily, diplomu a finančnej odmeny.

Na proces nominácií je 50 rokov udelené embargo, takže predpovedať laureátov je veľmi ťažké. Snaží sa o to viacero spoločností, medzi nimi aj Clarivate Analytics, ktorá spravuje indexovanie známej databázy Web of Science. Predpovede Nobelovej ceny robí od roku 2002 a vychádza pri nich z uvedenej databázy, ktorá indexuje vyše 34-tisíc vedeckých žurnálov.

Program udeľovania Nobelových cien:

  • fyziológia alebo medicína: pondelok 1. októbra okolo 11:30
  • fyzika: utorok 2. októbra okolo 11:45
  • chémia: streda 3. októbra okolo 11:45
  • mier: piatok 5. októbra okolo 11:00
  • ekonómia: pondelok 8. októbra najskôr o 11:45
  • literatúra: cenu tento rok neudelia

Pri výbere takzvaných „citačných laureátov“ – teda možných ocenených na základe citovanosti ich vedeckých štúdií – sa Clarivate Analytics zameriava na prepojenie citovanosti s dôležitosťou objavu vedcov alebo na výsledky podobných cien (napríklad Gruberova či Laskerova cena).

Dôležitosť vysokej citovanosti je jasná – ak je článok v nejakom časopise citovaný viac ako tisíckrát, ide o pomerne veľkú raritu. V presných číslach ide o 16300 štúdií, ktoré predstavujú iba 0,04 percenta z celkového množstva indexovaných článkov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Nobelove ceny

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie