Denník N

Volali ho Napoleon šansónu aj francúzsky Sinatra

Charles Aznavour (22. 5. 1924 - 1. 10. 2018). Foto - Tasr/AP
Charles Aznavour (22. 5. 1924 – 1. 10. 2018). Foto – Tasr/AP

Vo veku 94 rokov zomrel šansoniér Charles Aznavour. Pripomeňte si jeho najznámejšie piesne.

Trpel nedomykavosťou hlasiviek, ale mal niečo, čo ani mnohí technicky oveľa disponovanejší speváci nemajú – schopnosť zmeniť noty svojím podaním na príbeh a zážitok. Navyše bol napriek vysokému veku stále aktívny – len máloktorý hudobník si dokáže natiahnuť kariéru na osem dekád a len do konca tohto roka si naplánoval niekoľko koncertov. Život aj dielo ďalšej legendy francúzskeho šansónu, ktorá sa dokázala presadiť aj vo svete, sa dnes definitívne uzavreli.

Jeho rodičia boli arménski emigranti, ktorí sa usadili v medzivojnovom Paríži. Otec si otvoril reštauráciu, matka spievala po kabaretoch a baroch. Práve toto prostredie mu učarovalo a chcel sa stať jeho súčasťou. Nešlo to hladko. S hudbou začínal ešte počas 2. svetovej vojny a mnohí ho dlho odpisovali, najdôležitejšie však bolo, že jeho talentu uverila a výrazne pomohla Edith Piaf. Mladému Aznavourovi umožnila koncerty v Paríži aj v Amerike a čoskoro získal prvý dôležitý angažmán v parížskej Alhambre.

Hoci 60. roky sú predovšetkým érou beatovej revolúcie, práve vtedy zažíval najslávnejšie obdobie aj on. Jeho šou patrila k ťahákom newyorskej Broadway, doma v Paríži získal rekordne dlhý angažmán vo vychytenom podniku Olympia a okupoval čelo hitparád s piesňami La mamma a La bohéme.

Vďaka nevysokému vzrastu dostal prezývku Napoleon šansónu, takisto bol známy aj ako francúzsky Sinatra. Kritici mu v začiatkoch odporúčali namiesto speváckej kariéry dráhu komika, no jeho „úzky zastretý hlas uplatňujúci sa najmä v dôvernom parlandovom oslovení poslucháčov v repertoári často sentimentálnom a príliš širokom“ si našiel svoje – a veľmi veľké – publikum. Ovládal osem jazykov, zložil vyše tisíc piesní, predal vyše 180 miliónov kópií svojich albumov. Niet divu, že keď magazíne Time a CNN v roku 1998 urobili anketu o najväčšieho zabávača 20. storočia, zvíťazil práve on. Jeho piesne spievali najväčšie mená – od muzikálovej legendy Freda Astaira cez Raya Charlesa a Stinga až po opernú hviezdu Plácida Dominga. „Mám rád Aznavoura, videl som ho ako šesťdesiatnika v Carnegie Hall a úplne ma strhol,“ priznal napríklad Bob Dylan.

V 70. rokoch sa zaplietol do daňovej aféry s nelegálnym prevodom peňazí do Švajčiarska, no bola to skôr jedna z mála nevydarených epizód jeho života. Nezabúdal na svoje korene – Arménsku veľmi pomáhal po ničivom zemetrasení, napísal aj pesničku o arménskej genocíde, aj vo vyššom veku sa vyjadroval k politike, keď burcoval Francúzov proti nástupu pravicového radikalizmu. Spieval však predovšetkým o láske, takže prichádzali pozvania koncertovať nielen na západe. V roku 1969 mal vystúpiť v Prahe, koncert však v súvislosti so smrťou Jana Palacha zrušil. O deväť rokov neskôr, v novembri 1978, prišiel do Bratislavy.

Aznavour si našiel svoje publikum aj u nás. Napríklad dramaturg Rádia_FM Daniel Baláž dnes pripomenul ďalší rozmer francúzskej legendy: „V roku 1972 spravil Charles Aznavour, vtedy už populárny spevák a herec, zvláštnu vec: napísal výbornú, hoci smutnú hitovku o gayovi, ktorú milovali všetci Francúzi. A teraz ešte raz a pomaly: Francúzsko, 70’s, spevácka celebrita, absolútna tabu téma, veľký hit,“ napísal v rozlúčkovom statuse na facebooku.

Keď sa v roku 2011 internetom rozšírila falošná správa o jeho smrti, Charles Aznavour vyhlásil, že je úplne zdravý aj šťastný a má veľa iných vecí, ktorými sa chce zaoberať namiesto takýchto nechutností. Jeho hudbu si osvojili aj mladí producenti elektronickej hudby, nedávno sa napríklad objavil tento remix:

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie