Denník N

Argumentačná remíza Mihála a Richtera

Televízna debata medzi dlhodobo nadpriemerne presným a podpriemerným politikom nemala víťaza.

Autorka je analytička Inštitútu SGI v projekte Demagog.SK

V O 5 minút 12 o nezamestnanosti a mzdách debatovali minister práce Ján Richter a jeho predchodca Jozef Mihál. Bol to aj súboj v celkových štatistikách Demagog.SK medzi nadpriemerne presným Mihálom a podpriemerným Richterom. Nedeľná diskusia však tento rozdiel zmazala.

Pribúdajúce a ubúdajúce eseročky

V dvoch momentoch diskutujúci ponúkli protichodné tvrdenia k tým istým otázkam.
V prvom prípade Mihál uvádzal, že počet spoločností s ručením obmedzením sa v minulom roku znížil o deväťtisíc. Richter na toto tvrdenie správne zareagoval, že počet týchto firiem sa, naopak, zvyšuje.

Mihál mal pravdepodobne na mysli údaj zverejnený minulý týždeň v Hospodárskych novinách, podľa ktorého v roku 2014 zaniklo takmer deväťtisíc firiem. Ich celkový počet sa však zvýšil. Podľa Štatistického úradu v minulom roku celkovo pribudlo približne 13-tisíc spoločností s ručeným obmedzením.

Minimálne mzdy v Európe

Druhým bodom, na ktorom sa diskutujúci nezhodli, bol počet európskych štátov, v ktorých nie je zavedená minimálna mzda. Kým Richter uviedol, že minimálnu mzdu nemá sedem štátov Európskej únie, Mihál tvrdil, že je to až polovica európskych krajín.

Podľa Eurostatu až 22 krajín Únie presadzuje minimálnu mzdu na národnej úrovni. Zatiaľ poslednou členskou krajinou, ktorá minimálnu mzdu zaviedla, je od januára tohto roku Nemecko. Minimálnu mzdu ako inštitút tak v Únii v súčasnosti nemá Dánsko, Taliansko, Cyprus, Rakúsko, Fínsko a Švédsko.

Mihál vo svojom výroku nespomínal krajiny Únie, ale európske krajiny celkovo. Mimo Únie však taktiež väčšina štátov západnej aj východnej Európy garantuje minimálnu mzdu. Výnimkami sú Island, Švajčiarsko a Nórsko. V tomto prípade tak nemal pravdu ani jeden z diskutujúcich.

Ako je to so živnostníkmi?

Otázka Mihála o znižujúcom sa počte živnostníkov vyvolala fakticky nepresnú reakciu Richtera, ktorý poslancovi odpovedal, že za súčasnej vlády Roberta Fica sa počet živnostníkov znížil o 22-tisíc.

Keď sa podrobne pozrieme na dostupné údaje Štatistického úradu, zistíme, že o  22 392 sa znížil počet živnostníkov pri porovnaní stavu z konca roka 2012 a konca roka 2014. Ficova vláda sa však začala už 4. apríla 2012 a trvá dodnes. Keď sa pozrieme na mesačné počty živnostníkov od apríla 2012 do marca 2015, čo je posledný dostupný údaj, zistíme, že počet živnostníkov sa počas Ficovej vlády v skutočnosti znížil o vyše 32-tisíc. Richter si tak nekorektne vyberá krajšie číslo.

Napriek niekoľkým pochybeniam treba oceniť, že diskutujúci uviedli presné a aktuálne štatistiky o zamestnanosti a nezamestnanosti na Slovensku a postavení Slovenska v rámci Európskej únie, čo nie je v slovenských debatách úplne bežné.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie